ZAPOČELA SANACIJA KATOLIČKE CRKVE U APATINU – APEL CRKVE ZA POMOĆ!

APATIN DRUŠTVO VESTI

Sanacija dva tornja na katoličkoj crkvi „Srca Isusovog“ u Apatinu je započela uklanjanjem delova oštećene kupole jednog tornja i krsta na drugom koje je pre nekoliko dana urušio jak vetar. Prema rečima župnika, Jakoba Pfajfera, opština je izdvojila određena sredstva za uklanjanje oštećenih kupola ali još nedostaju sredstva za potpunu obnovu.

-Unutrašnja drvena potpora nije potpuno oštećena i delovi te konstrukcije moći će se iskoristiti. Firma „Danis“ iz Deronja je započela uklanjanje urušenih delova a izvođač za obnovu će tek biti izabran. Unapred se zahvaljujemo svima koji nam mogu pomoći u sanaciji za koju je potrebno ukupno oko 30 hiljada evra -rekao je apatinsko odžaki župnik Pfajfer. Raspoloženi donatori  sredstva mogu da uplate na račun:Rkt Župni ured Odžaci, Jakob Pfajfer, NLB BANKA, filijala Odžaci, broj banke: 908-31001-95, žiro račun-broj:310-4811-39. Takođe mogu telefon kontaktrati župnika Jakoba Pfajfera na telefon: 065-2531-406.

Crkva „Srca Isusovog“, izgrađena je između dva svetska rata  Prvog i Drugog u pseudomromanskom stilu i bila je najveća u Bačkoj. Prema istorijskim izvorima koje je zabeležio hroničar i pisac Boris Mašić, crkva je izgrađena angažovanjem i trudom sveštenika Jakoba Egerta, koji je 14 godina sakupljao sredstva za njenu izgradnju. Mašić navodi da su sredstva prikupljana kako od vernika ali i Apatinaca koji su tada živeli već u inostranstvu. Projektant crkve je bio Bruno Buhviser a izvođač radova građevinar Nikola Šefer iz Apatina. Crkva je duga 49,9 metara a širina iznosi 17,6 metara. Visina crkve je 12,5 metara a tornjevi su visoki 38 metara. Zvonici su završeni piramidalnim krovićima.