ZAJEDNIČKI KONCERT MUZIČKIH ŠKOLA PEČUJA I APATINA

APATIN KULTURA VESTI

U velikoj sali apatinskog Kulturnog centra održan je zajednički koncert Muzičke škole ”Ágocsi Lászlo” iz Pečuja i Osnovne muzičke škole ”Stevan Hristić” iz Apatina. U punoj sali, publika je uživala u tri bloka predstavljanja učenika i njihovih nastavnika. Nastupili su solisti, dueti, ali i nekoliko višečlanih grupa. Sam kraj “začinio” je duvački orkestar nastavnika i učenika koje je pripremio prof. mr Laslo Dieneš.

Direktor OMŠ “Stevan Hristić” Ferenc Kovač, izrazio je zadovoljstvo održanim koncertom i dobrom saradnjom sa pečujskom Muzičkom školom.

– Saradnja sa Muzičkom školom ”Ágocsi Lászlo” iz Pečuja počela je prošle godine. Nakon što smo ostvarili kontakt, predstavnici njihove škole, direktorica i nastavnici, došli su kod nas. Prošle nedelje smo mi gostovali u Pečuju i učestvovali u obeležavanju njihovog dana škole. Sada kada su i oni gostovali na našem koncertu, nadamo se daljoj dobroj saradnji, rekao je direktor Kovač za Radio Dunav.

U Pečuju postoji osam muzičkih škola, ali je dogovoreno da se saradnja ostvari baš sa Muzičkom školom ”Ágocsi Lászlo” jer imaju gudače. Kako se u apatinskoj muzičkoj školi planira otvaranje odseka gudačkih instrumenata, neophodna je razmena iskustava na tom polju.

Iz OMŠ “S. Hristić” nastupili su učenici koji su na ovogodišnjim takmičenjima ostvarili visok plasman i doneli svojoj školi brojne nagrade.

– Bilo je zaista mnogo učenika koji su ove godine osvojili nagrade. Posebno moram istaći tamburaše, svih sedam je pojedinačno dobilo nagrade. Međutim, večeras su nastupili kao sekstet, jer jedan učenik nije mogao da svira. Kao škola imamo tu prednost da svake godine možemo da pravimo ovakve koncerte jer imamo dovoljan broj nagrađenih učenika, izjavio je Kovač.

Izrazio je veliko zadovoljstvo nastupom svojim učenika na ovogodišnjem završnom koncertu.

–  Jednostavno mogu da odam čestitke nastavnicima koji su uložili svoj trud i učenicima koji su uložili svoj rad, kaže Ferenc Kovač.

Profesor Danijel Molnar u Muzičkoj školi u Pečuju predaje na odsecima za klarinet, frulu i saksofon. Za Radio Dunav je rekao da je oduševljen Apatinom, dobrodošlicom i nastupom svojih učenika.

– Apatin nam se dopao. Imali smo priliku da posle ručka prošetamo i vidimo kako izgleda mesto. Na današnji koncert poveo sam tri svoja učenika i veoma sam zadovoljan onim što su pokazali. I ostali naši učenici su bili dobri. Sa apatinskom Muzičkom školom smo razmenili notni materijal da bi mogli i ubuduće da sarađujemo. Kada je vaša škola pre nedelju dana bila kod nas  i to druženje je proteklo na obostrano zadovoljstvo. Sigurno je da odavde nosimo lepe utiske i nadamo se da je ovo početak dugogodišnje dobre saradnje, rekao je Molnar.