ZA UPIS U SREDNJE ŠKOLE U APATINU 240 MESTA

APATIN DRUŠTVO VESTI

Oni stariji sugrađani sigurno pamte žamor više stotina dece srednjoškolskog uzrasta kako u grupama svakoga jutra pune školska dvorišta, a odmah potom i učionice. Na desetine učenika stizalo je iz okolnih sela ili susednog nam Sombora autobusima ili udaljenijih gradova i sela. Ista takva graja i pri povratku iz škole.

U Apatinu još uvek postoje te iste školske zgrade, istina, mnogo modernije opremljene i uređenije nego nekada, ali sa manje dece.

Pa da se podsetimo:

Gimnazija “Nikola Tesla” u periodu svog postojanja odigrala je izuzetno važnu ulogu u podizanju opšteg obrazovanja i kulturnog nivoa građana. Učestvovala je u misiji stvaranja kvalitetnih, visokostručnih kadrova svih profila (lekara, inženjera, pravnika, ekonomista, profesora, umetnika itd.) koji su u našem gradu i opštini bili veoma potrebni u periodu intenzivnog razvoja, potrebni su danas, a potrebni su i za novo sutra .

Apatinska gimnazija “Nikola Tesla” osnovana je 3.maja 1962.godine. Školske 1962/1963. upisana su dva odeljenja sa ukupno 72 učenika. Jedno odeljenje je bilo prirodno-matematički smer, drugo društveno-jezički. Prvobitna škola delila je prostor sa osnovcima. U aprilu 1971 godine gimnazija je dobila sopstvenu zgradu i iznedrila mnoge cenjene stručnjake u raznim oblastima.

U posleratnom periodu postojalo je više škola za kvalifikovanje radnika raznih profila, a  zahtevi privrede za kadrovima sa fakultetskom spremom doveli su do otvaranja gimnazije. 1977. godine, Gimnazija “Nikola Tesla” se sa mašinskim školskim centrom “Božidar Maslarić” formira u “Zajedničku srednju školu”, a gimnazijska zgrada se tada transformiše u centar za obrazovanje stručnih radnika građevinske struke. Gimnazija se ponovo osniva 29. juna 1990. godine i nastavlja rad u novoj zgradi u kojoj se nalazi i danas i nastavlja da deli istu sa srednjom građevinskom školom.

Kako je za naš radio rekao direktor apatinske Gimnazije “Nikola Tesla” Vojislav Petrović, školske godine 2012/2013 ova škola je izgubila jedno odeljenje.

-Do 2012/2013 školske godine apatinska Gimnazija je svake naredne godine školske godine imala tri odeljenja, pomenute godine je izgubila treće tj. nije upisan dovoljan broj učenika da bi se oformila tri razreda. Ubuduće će apatinska Gimnazija upisivati samo dva odeljenja po trideset učenika. Ukupno šezdesetoro dece će moći biti upisano u opšti smer Gimnazije sledeće školske godine, kaže Petrović.

Ratovi i ekonomska kriza doprineli su zatvaranju mnogih firmi, te je iz tog razloga potreba za kvalifikovanim radnicima manja nego nekada, ali ne kažu džaba “ko ima zanat u rukama ne može biti gladan”.

“Srednja građevinska i drvoprerađivačka stručna škola” još uvek deli prostor sa Gimnazijom i svake godine iz nje izađu novi mladi, vredni ljudi. I mada situacija nije sjajna, kakva bi mogla da bude, škola je izgubila neke smerove, a prethodne godine su upisana samo dva odeljenja, direktor Zoran Stanković je optimističan, kakav bi direktor jedne škole i trebalo da bude.

-Sledeće školske godine deca će moći da se upišu samo na dva smera, tehničar nameštaja i enterijera i arhitektonski tehničar. U oba smera po po tridesetoro dece. Problem je, ako ne bude upisano dovoljno dece, bio bih srećan da ove godine svako odeljenje broji makar po dvadeset učenika. Uskoro ćemo održavati prezentacije za osmake koje će trajati po nekih deset minuta, o pomenutim smerovima, a pošto su četvorogodišnji  naša očekivanja su da će u narednu školsku godinu biti upisan dovoljan broj dece, rekao je Stanković za naš radio.

gimNAYIJA

“Tehnička škola sa domom učenika” Apatin, nastala je od industrijsko zanatske škole koja je osnovana 1945. godine. 1948 ova škola prerasta u stručnu školu u industriji i zanatstvu, a kasnije se transformiše u mašinsko poljoprivrednu školu. Mašinsko poljoprivredna škola 1963 postaje “Srednja tehnička škola” kojoj se osamdesetih godina prošlog veka priključuje i tekstilna struka. U školi su se obrazovali kadrovi drugog, trećeg, četvrtog i petog stepena stručne spreme. Nakon ukidanja stepena stručne spreme, u okviru škole obrazuju se trogodišnja i četvorogodišnja škola odnosno obrazovanje. U okviru četvorogodišnjeg obrazovanja, školske 1964/1965, maturirala je prva generacija mašinskih tehničara. Školske 2004/2005 školovanje je započela prva generacija mašinskih tehničara za kompjutersko konstruisanje. U ovoj školi obrazuju se i nautički tehničari-rečni smer. Od školske 1999/2000 godine otpočela je svoje školovanje prva generacija učenika obrazovnog profila kuvar – konobar, koja je uspešno maturirala 2003/2004 godine.  Danas, u  okviru trogodišnjeg obrazovanja, škola obrazuje sledeće profile: kuvari, konobari, automehaničari, vozač motornih vozila. Direktor “Tehničke škole sa domom učenika” Petar Popović za Dunav radio je rekao da u ovu školu još nije stiglo zvanično saopštenje od Ministarstva prosvete, ali da će navedeni smerovi sledeće školske godine sigurno biti otvoreni za upis.

-Naredne školske godine deca će moći da upišu smer mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, ukupno tridesetoro dece. Zanimanja u oblasti mašinstva i obrade metala podrazumevaju poslove konstruisanja, proizvodnje, obrade, održavanja i popravke različitih mašina i njihovih delova. Radi se, u zavisno od vrste posla, u projektnim biroima, industrijskim pogonima, laboratorijama za konstruisanje, u radionicama ili servisima.

Smer nautički tehničar-rečni smer moći će da upiše takođe tridesetoro dece. Mogućnosti koje se otvaraju za mlade ljude po završetku nekog od navedenih smerova su ogromne. Trenutno postoji velika potražnja za radnicima na brodovima, a već posle dve godine školovanja na smeru nautički tehničar dobija se status mornara. Plate su više nego pristojne, a odliv mladih ljudi je znatan, te postoji stalna potreba za novim školovanim kadrovima, kada je ovaj smer u pitanju. Trogodišnji smerovi primiće po petnaest učenika, kuvar, konobar, automehaničar i vozač motornih vozila.

Još jedna pogodnost koju ova škola nudi jeste svakako Dom učenika koji postoji dugi niz u okviru Tehničke škole, a u isti mogu da budu smeštena deca iz okolnih sela apatinske opštine, ali i deca iz cele Srbije, naglasio je Popović.

Tehnicka škola sa domom učenika

Naredne školske godine, apatinska Gimnazija upisaće dva odeljenja sa po trideset učenika, Građevinska takođe dva odeljenja sa po trideset učenika, Tehnička škola sa domom učenika imaće dva četvorogodišnja odeljenja i četiri trogodišnja sa po petnaest učenika. Ukupan broj dece koja mogu da se upišu je 240.

Ove srednje škole, obrazovale su na stotine dece, koja su izrasla u stručne i kvalitetne ljude i ne postoji razlog da se ova tradicija prekine.