ЗА ПАЉЕЊЕ СТРНИШТА КАЗНЕ ОД 100 000 ДО МИЛИОН ДИНАРА

APATIN EKONOMIJA SOMBOR SRBIJA VESTI

Тачно се зна шта ко ради на свакој њиви у Србији: Постоји 4.913 снимака, а казне су драконске.
Њиве које горе, честа су слика ових дана широм Србије, а спаљивање стрништа однело је недавно још једну жртву. Осим што је опасно, спаљивање стрништа је изузетно штетно за само земљиште. Овакве третирање земљишта дугорочно повећава трошкове производње зато што осиромашује земљиште.

Држава је овог пута решила да се обрачуна са неодговорним фармерима – сателити су све снимили. Kако су потврдили из ресорног министарства за Телеграф Бизнис, тачно се зна шта се ради на свакој њиви у Србији.

Наиме, на основу сателитских снимака Европске сателитска агенције поуздано зна на којим парцелама је у минулом периоду паљено стрниште.

О каквим снимцима је заправо реч?

-Сентинел-2 је мисија за посматрање Земље из програма ЕУ Цоперницус која систематски добија оптичке снимке високе просторне резолуције (10 м до 60 м) изнад копна и приобалних вода. Мисија је констелација два сателита (Сентинел-2А и Сентинел-2Б) и подржава широк спектар услуга и апликација између којих су и пољопривредна праћења. Kоришћењем алата за детекцију спаљивања сетвених остатака, као и валидацијом добијених података на терену, могуће је детектовати појаву спаљивања сетвених остатака – рекли су за Телеграф Бизнис из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.
Снимљено скоро 5.000 парцела само у Војводини

Подаци који су до сада достављени Управи за пољопривредно земљиште почев од краја августа 2019. године, а који се односе на територију Војводине послати су на даљу проверу и поступање јединицама локалних самоуправа.

На територији Војводине укупан број парцела на којима је детектовано спаљивање жетвених остатака је 4.913, рекли су нам у Министарству.

Такође, и нови периодични извештаји који Управи буду достављени у току јесени биће прослеђени у најкраћем року јединицама локалних самоуправа на даљу надлежност.

Драконске казне за ратаре, а губе и право на помоћ

Kако су нам објаснили, циљ овог пројекта је идентификација и санкционисање лица која пале жетвене остатке на пољопривредном земљишту у државној својини на подручју Аутономне покрајине Војводине, а целокупан поступак представља помоћ Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде јединицама локалне самоуправе у обављању послова који су јединицама локалне самоуправе поверени Законом о пољопривредном земљишту.

– Ова акција између осталог има за циљ и идентификацију подручја општина и градова на којима је најзаступљеније спаљивање жетвених остатака, како би јединице локалне самоуправе могле превентивно да делују, односно да предузму све мере из делокруга свог рада у циљу заштите од спаљивања жетвених остатака – кажу у Министарству.

Открили су нам и да је на основу Закона о пољопривредном земљишту прописано да ће се новчаном казном од 100.000 до 1.000.000 динара казнити за прекршај привредно друштво, односно предузеће или друго правно лице ако, између осталог спаљује органске остатке после жетве или причини пољску штету, односно новчаном казном од 5.000 до 50.000 динара казниће се за прекршај одговорно лице у привредном друштву, односно предузећу или другом правном лицу, као и власник, односно корисник пољопривредног земљишта-физичко лице.
Такође, лицима која су идентификована у вршењу спаљивања сетвених остатака одређује се пасиван статус газдинства, што за последицу има и немогућност коришћења подстицаја за време трајања пасивног статуса.

Извор Телеграф.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.