ЗА 30 ГОДИНА ЋЕМО ИМАТИ МАЛО ЖЕНА У РЕПРОДУКТИВНОМ ПЕРИОДУ

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE SOMBOR VESTI

Министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић изјавио је да подаци показују да данас жене у Србији у просеку прво дете рађају са 30 година и да то значи да ће земља за 30 година „имати мало жена у репродуктивном периоду”.

„Наставе ли се садашњи негативни трендови, реална је претпоставка да ће 2050. године у Србији живети нешто више од четири милиона становника”, казао је Дмитровић у Крагујевцу, а саопштило је Министарство.

Дмитровић је рекао да је уз све мере популационе политике, за демографију кључно питање промена свести о важности очувања породице и неговању деце као „највеће личне и друштвене вредности”.

„Ми смо ове године усвајањем Закона о финансијској подршци породици већ повећали новчана издвајања на нивоу Републике, док се о будућим мерама, посебно оним које зависе од оптерећења буџета Републике, још разговара”, додао је он.

Говорећи о демографском проблему у Србији, Дмитровић се осврнуо на статистичке податке према којима је просечна старост у Србији 44 године, а сваки пети становник, старији од 65 година.

„За двадесет година може се очекивати да сваки трећи становник буде старији од 65 година, што значи да ће тај степен старости нације довести до великог оптерећења за здравствени систем и до недостатка радне снаге, с чим се већ суочавамо”, додао је он наводи Бета.

Дмитровић је навео да демографски проблем има цела Европа, а да су многе земље уложиле велика финансијска средства али је додао да је „пример система вредности савременог човека” да између другог детета или лагоднијег живота бира животни стандард.

1 thought on “ЗА 30 ГОДИНА ЋЕМО ИМАТИ МАЛО ЖЕНА У РЕПРОДУКТИВНОМ ПЕРИОДУ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *