ВУЧИЋ: ОД ПРВОГ ЈАНУАРА ЗА ПРВОРОЂЕНО ДЕТЕ 300.000 ДИНАРА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Председник Србије Александар Вучић представио је данас нове демографске мере, међу којима је прва повећање финансијске подршке породицама за прворођено дете са 100.000 на 300.000 динара.

Вучић је казао да је договорено, без обзира што је буџет у Скупштини усвојен, да од 1. јанура свако прворођено дете уместо 100.000 добије од државе 300.000 динара. То је, каже, прва мера којом треба да се подстакну мајке на рађане, а она ће бити комбинована са много других мера. Подсетио је да и градови дају за прво дете по 100.000 или 150.000 динара, тако да ће за прворђено дете родитељи добити око 4.000 евра.

Што се тиче другог и трећег детета, Вучић је подсетио да је до сада важило правило да за друго дете следи помоћ од две године по 10.000 месечно, за треће дете по 12.000 динара месечно 10 година, а за четврто 10 година по 18.000 динара месечно.

-Радимо на мерама за друго дете посебно, то ће бити значајно увећано, јер је то нека врста преломнице, рекао је Вучић.

Указао је да многи због стамнбеног простора, али и каријере не одлучују да рађају друго дете, па ће држава појачаним мерама да их на то подстакне.

Казао је да је донета одлука о измени закона о заштити породице.

-Пошто данас мајке рађају прво дете у 30 години, морамо да покушамо, јер тиме губимо целу генерацију, да мотивишемо студенте, младе жене и мушкарце да не беже од рађања деце. За студенте доносимо меру да уколико девојка затрудни и роди дете за њу не важе испитни рокови, исто тако и мушкарца, оца, који је студент. Одредићемо рокове да обичне факултете морају да заврше до 26 године живота а Медицински до 28 године. Тиме добијема да не морају да паузирају због родиења детета и пропуштају испитне рокове, већ ће моћи увек да полажу без додатних трошкова и обнове године, објаснио је Вучић.

Казао је да се разговара и о другим мерама, а најважнија је помоћ у куповини стана.

-Ту меру везујемо за мајку, како не би дошло до злоупотребе. Држава ће помоћи у куповини станова бесповратним средствима, а право својине иде на мајку. Даваћемо између 10.000 и 20.000 евра на поклон, са циљем мотивисањем младих да изађу из родитељских кућа, јер ако седе до 40 у кући са родитељима мали су изгледи да заснују породицу”, рекао је он.

Вучић је указао да само мера повећања помоћи за прворођено дете кошта државу 5,7 милијарди динара, односно 50 милион евра на годишњем нивоу. Међутум, истиче да су то мере које ће треба да подстакну наталитет што је важно за државу и нацију. (Танјуг)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.