VRŠNJACI SU GA TUKLI I MUČILI, A ONDA SE ON UBIO: GRAĐANI TRAŽE ALEKSIN ZAKON

APATIN DRUŠTVO HRONIKA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Peticiju je do sada potpisalo više od 2.000 ljudi, od kojih je četvrtina iz Beograda, a da bi neki zakon ušao u skupštinsku proceduru, potrebni su potpisi najmanje 30.000 građana

Četiri godine nakon samoubistva Alekse Jankovića iz Niša koji je sebi oduzeo život pošto je psihički i fizički zlostavljan od strane svojih vršnjaka, ovaj slučaj ponovo je potresao Srbiju i pokrenuo internet peticije za usvajanje “Aleksinog zakona”.

Naime, nekoliko grupa građana pokrenulo je pre tri dana više internet peticija (ovde kliknite da potpišete peticiju) za usvajanje Aleksinog zakona, koji bi posebno sankcionisao vršnjačko nasilje i nasilje u školi.

Peticiju je do sada potpisalo više od 2.000 ljudi, od kojih je četvrtina iz Beograda. Da bi neki zakon ušao u skupštinsku proceduru, potrebni su potpisi najmanje 30.000 građana.

Aleksa Janković se ubio 10. maja 2011. godine skokom sa trećeg sprata.
U školi “Sreten Mladenović Mika” zlostavljan je od svojih vršnjaka toliko da je dobio potres mozga i završio sa longetom. Za osam meseci tukli su ga osam puta, vređali, jurili, pretili.

Njegovi roditelji su uporno tražili pomoć od škole i nadležnih, ali na pomoć nisu nailazili.

Posle ovog tragičnog slučaja, trojica maloletnika su osuđena na maksimalne kazne za svoj uzrast. Vođa grupe “batinaša” dobio je pojačan vaspitni nadzor od šest meseci do dve godine, a druga dvojica dečaka po ukor suda.

Školu u koju je Aleksa išao sud je kaznio sa pola miliona dinara, a direktorku Suzanu Popović Ickovski sa 50.000 dinara.

Proglašeni su krivima jer “nisu uopšte ili blagovremeno preuzeli bilo kakve ili odgovarajuće mere propisane Pravilnikom o protokolu postupanja u obrazovnoj ustanovi u slučaju nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja”.