VOLONTERSKI KAMP STARI DUNAV

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI VOJVODINA

Humanitarno udruženje mladih Apatinaca „Huma“ biće od 24.08. do 03.09. domaćin za 10 volontera iz sveta i Srbije, koji će da rade na obeležavanju i uređenju biciklističke staze u Apatinu. Volonterski kamp „Stari Dunav“ finansiran je od strane Ministarstva omladine i sporta, kao jedan od 30 međunarodnih volonterskih kampova koji su podržani na ovogodišnjem konkursu.

Na ideju da organizujemo volonterski kamp, došli smo iz želje da promovišemo grad Apatin i biciklističku stazu Eurovelo 6, koja kroz njega prolazi. Često smo u prilici da u gradu vidimo bicikliste, strance, koji su neke od nas pitali za put dalje, za interesantna mesta u Apatinu, koji obilaze naš grad, ali kroz njega uglavnom samo prođu, bez dužeg zadržavanja. Takođe, naši sugrađani mahom su neupućeni, pa tako većina njih i ne zna da biciklisti koje sreću nisu zalutali na svojoj ruti, već da oni prate veliku evropsku biciklističku stazu, Eurovelo 6, koja je dugačka 4448 km, a spaja Atlantik i Crno more . Čitava ruta prostire se kroz deset država, a to su: Francuska, Švajcarska, Nemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Ruminija i Bugarska. S obzirom da staza prati tok Dunava, ona prolazi i kroz naš Apatin, a deo kojim biciklisti prolaze kroz Gornje Podunavlje proglašen je jednim od najlepših na čitavom toku Dunava (više informacija o delu staze koji prolazi kroz Apatin http://www.ciklonaut.com/svrbiguz/dunav/01.htm#2).

Tokom trajanja kampa, volonteri će biti u prilici da izrade i postave oznake i odmorišta, zatrpaju veće rupe, poseku rastinje koje ometa prolaz, ali i da se druže, obiđu Gornje Podunavlje, Apatin i Sombor. Klaster turizma Apatina prepoznao je vrednost projekta za razvoj turizma i podržao ga besplatno ustupivši smeštaj za volontere na Starom Dunavu. Staza koju volonteri uređuju vodi od Herminine bare do kupusinske ustave, bentom pored Starog Dunava, a duga je 4.5km. Pored stranih volontera, u projektu će učestvovati i 10 Apatinaca, članova udruženja „Huma“.

Volonterski kamp podrazumeva da su učesnici dužni da rade na nekom društveno-korisnom projektu 4 do 5 sati dnevno, nakon toga zajednički spremaju hranu, obilaze okolinu i predstavljaju svoje države i mesta iz kojih dolaze. Koliko god volonterima značio posao koji obave za lokalnu zajednicu, toliko im znači i upoznavanje i druženje, koje se veoma često nastavi i nakon kampa. Svi sugrađani koji bi želeli da posete radnu akciju ili volontere, dobrodošli su!