VIŠE OD 30 ODSTO RADNIKA RADI “NA CRNO”

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI VOJVODINA

Inspektori u pojačanoj kontroli prošle i ove godine zatekli 423 radnika koji su gazde zapošljavalje najviše na izradi ambalaže od drveta i kartona.
Najveći broj njih je radio u Bogojevu, Crvenki, Odžacima i Apatinu. Republička inspekcija rada sa sedištem u Somboru protiv svih gazda koje nisu prijavili radnike  podnela je prijave sudu za prekršaje.- Većina preduzetnika reaguje po nalogu inspekcije i imaju rok od tri do osam dana da prijave radnike na crno. U prošloj godini od 398 radnika na „crno“ prijavili su u roku čak 363-kaže Miroslav Šijan, šef odseka inspekcije rada za Zapadnobački okrug u Somboru.

Za razliku od pretprošle godine, 2014., kada je na „crno“ zabeleženo 115 radnika, prošle je taj broj utrostručen. U inspekciji navode da je to rezultat pojačane kontrole, posebno u noćnim satima i vikendom, ali i rotacije inspektora koji odlaze u kontrole van svojih sedišta. -Za noć obiđemo nekoliko ugostiteljskih objekata. Samo u dva, za noć, u Bezdanu i Somboru, smo registrovali šest neprijavljenih radnika.Za razliku od ugostitelja ipak se najveći broj radnika na „crno“ pojavljuje u proizvodnji od drevta i kartona, takozvanih gajbica, što je biznis raširen u okrugu. Veliki ih je broj u proizvodnji prehrambenih proizvoda i alkohola, trgovini, građevinsratvu, poljoprivredi i zanatstvu-dodaje Šijan, dodajući da su poslodavci dužni u roku tri dana od angažovanja radnika sklope sa njima ugovor o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje.
Zanimljivo je da  da stranci više vode računa o poštovanju zakona. Na vanrednoj kontroli na izgradnji Kapitol parka, koji grade Britanci u Somboru, firma Elita-Cop iz Beograda, je imala prijavljene sve radnike,a pre angažovanja oni su prošli i zdrastvenu kontrolu.-Radimo širom Srbije na građevinskim poslovima sa 200 zaposlenih. Svi naši radnici imaju sve vrste osiguranja, od zdarstvenog do penzionog. Do sada nismo bili kažnajvani-kaže inženjer Dušan Dukić, koji sa svojim zaposlenim radi na trenutno najvećoj investiciji u ovoj godini u Somboru.

Uprkos pojačanom radu inspekcijskih službi procenjuje se da je u „crnoj zoni“ više od 30 odsto radi bez prijave gazda.-Problem je i mali broj inspektora. U Zapadnobačkom okrugu na četiri opštine je četiri inspektora koja raspolažu sa jednim vozilom-navodi u somborskom odseku inspekcije rada.