VIKINGE SVOJATAJU SVI- OD PAGANA, PREKO HOMOSEKSUALACA, DO NEONACISTA

APATIN FOTO VESTI ZANIMLJIVOSTI

LIBELRUNTUNA, Švedska – Uzvici “pakao!” odjekuju snegom prekrivenim pejzažom i privače grupu znatiželjnika. U dnu drevne vikinške grobne humke paganski vernici završavaju žrtvenu ceremoniju. Ovo nisu satanisti. Njihova pevanja su pozdravi na staronordijskom jeziku a reč “hell” (pakao) može se čuti i u nemačkoj reči “heil” (pozdrav) koja je korišćena kao nacistički pozdrav. Ova lingvistička veza primorala je ove paganske vernike, čija uverenja imaju nacionalističku crtu, da se odreknu svih veza sa neonacističkim frakcijama.

Jasper Juinen for The New York Times
Viking mythology has recently seen a popular resurgence. A worshiper holding Thor’s hammer at a pagan ceremony.

U poplavi filmova i serija o vikinzima postoji sve veća tenzija oko upotrebe različitih runa, bogova i rituala iz vikinškog doba. Vikinški simboli koriste se za brendiranje svega, od berbernica preko čokolada do norveškog skijaškog tima. Jedana paganska grupa Forn Sed poziva na korišćenje vikinškog simbola drvenog Torovog malja kao ikone gej prajda.

Neka upotreba simbola ipak odražava ekstremističku stranu vikinške kulturne renesanse. Neonacističke grupe poput Nordijskog pokreta otpora kaže da inspiraciju crpe iz vikinškog doba. Vikinzi “simbolišu sve u vezi severnoevropejaca”, kaže Hakon Forvald, portparol norveškog ogranka grupe. “Mi smo avanturisti, mi rizikujemo i idemo tamo gde se niko drugi ne usuđuje”.

Ova asocijacija je uznemirila turoperatere koji nude vikinške ture ali i arheologe, runologe i istoričare vikinškog doba koji brinu da bi usvajanje vikinških simbola od strane marginalnih grupa moglo da ukalja brend, muzejsku izložbu ili čin obožavanja. Jako protivljenje se pojavilo u nordijskim organizacijama, od sportskih navijača do organizacija poput “Vikinzi protiv rasizma”. Široka upotreba vikinških simbola je pokazatelj koliko se malo zna o vikinškom dobu”, kaže Frederik Gegorius, predavač na Linkoping univerzitetu.

Per Lundberg portparol Forn Seda ukazuje na to da su simboli uvek otvoreni za interpretacije. “Simboli su sami po sebi prazni”, kaže on. “Mi im dajemo značenje”. Jedna stvar koju grupa koja poštuje nordijsku mitologiju može da ima zajedničku sa neonacistima je ljubav prema prirodi i lokalnoj hrani. Helen Lov, švedski ekspert za fašizam, kaže da nordijski ekstremisti povezuju čistu hranu sa čistoćom zemlje, tela i rase. Kao posledica toga, neonacisti su često predstavljeni na lokalnim pijacama.

“Ljudi se iznenade. Prijatni su, razgovorljivi, nude vam dobru hranu”, kaže ona. “To je isti trik koji ekstremisti svuda u svetu koriste: Steknite poverenje lokalaca”.

© 2018 The New York Times