ВЕЧЕРАС ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ НИНА КУСТУРИЦЕ

APATIN KULTURA VESTI

У апатинској галерији “Меандер” 10. јуна 2022. године од 19 часова биће отворена изложба слика Нина Кустурице.

Нино Кустурица је рођен у Сомбору 1948. године, а академију ликовних уметности завршио је у Загребу код професора Миљенка Станчића. Био је професор ликовне уметности у више апатинских школа, уредник ликовног програма у галерији “Меандер” и директор Општинског културног центра “Апатин”. Самостално и са ликовном групом “Четири плус” излагао је у Апатину, Зрењанину, Сомбору, Сремској Митровици, Земуну, Врбасу, Тузли, Осијеку, Скопљу, Битољу, Оџацима… Учесник је бројних колонија и колективних изложби.

Душан Гладић је написао да у овој години када академски сликар, уметник пре свега, Нино Кустурица, обележава полувековно дружење са бојама, у прилици смо да уживамо у двадесетак слика већег формата на којима, на себи својствен начин и личним, сигурним, рукописом, велича лепоту жене, не одустајући од јасног цртежа, своје фигурине, истовремено и елегантне и грациозне, замишљене и сензуалне, више или мање обнажене, смешта у једноставне амбијенталне ситуације, са музичким инструментом или без, дајући нам на увид своје импресије и своја размишљања, своје уметничко промишљање и поимање жене као вечите инспирације уметника.

“Било да користи као основу на слици цртеж који је у више радова доминантан над бојом, или колорит који обогаћује цртеж, негујући своју креативну идеју Кустурица истрајава на путу личног доживљаја лепоте. Али, уметник нам не објашњава слике, не прича о сликама, али свака слика прича о њему и његовој ликовној зрелости, имагинацији и умешности да нас изненади сваком новом поставком, сваком појединачном сликом својих измаштаних муза. Нино не инсистира на томе да се допадне свима, инсистира на личном доживљају и рукопису, и то увек водећи рачуна да се појави онда када има нешто да каже својим делом. Говори нам то са мером искусног човека и боема, и наравно и пре свега, великог уметника који искрено, до саме сржи стваралачког чина, предаје себе повлачећи потез кистом и уљаном бојом. Слике Нине Кустурице налазе се у колекцијама широм света, на свим континентима, али оно што даје посебну величину овом сликару и његовом делу јесте то да су његове слике аутентичне. Могао бих да их препознам у било којем крају света, јер срце и емоција Нине Кустурице су на свакој слици. Има ли већег признања за уметника?”, написао је Гладић.

Изложба ће трајати до 23. јуна.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *