VEČE STIHOVA U DOMU ZA STARE I PENZIONERE

APATIN DRUŠTVO VESTI

•ĐORĐO KURIDžA ČITAO SVOJU POEZIJU

U Domu za stare i penzionere Apatinac Đorđo Kuridža predstavio se svojim poetskim stvaralaštvom.
Đorđo je krenuo šaljivim pesmama za decu, od kojih je mnoge posvetio svojim najmlađima u familiji, inspirisan njihovim dogodovštinama, zaključcima i postupcima. Potom je prisutne nasmejao zdravičarskim, svadbenim i porodičnim pesmama. Nakon toga mnoge je raznežio rodoljubivim pesmama o Bosni, ali i rastužio stihovima posvećenim njegovim prijateljima koji više nisu među živima.
Većina ovih pesama, ako ne i sve, naći će se u njegovoj prvoj zbirci.

– Pesnici su uglavnom ljudi bez materijalne egzistencije i bez sredstava da nešto sami urade. Imam sreću da se bavim nekim sasvim drugim poslom, pa imam sredstava i sam ću da izdam svoju zbirku. Ona neće biti za prodaju već će biti poklonjena. Imam već poduži spisak kome ću darovati knjige. To je ono što je, za mene, najlepše, darovati svoje stihove svojim prijateljima, rekao je Đorđo Kuridža.
Kuridža je stihove počeo zapisivati 1999. godine, a mnogi Apatinci ga znaju kao dugogodišnjeg predsednika Udruženja „Petar Kočić“ i člana njihove pevačke grupe. Često na druženjima i okupljanjima Krajišnika zapevaju pesme na Đorđove stihove.

Njegovu dosetljivost prepoznao je i dnevni list „Blic“.
– Dobio sam nagradu od „Blica“, supruga i ja smo išli besplatno na letovanje. Tražili su šaljiv odgovor o letu i njihovim novinama, a ja sam poslao stihove „Brčkaće se i deda i baba, preko „Blica“ i to džaba“, ispričao je Kuridža.

FONO Đorđo Kurudža

Dom za stare i penzionere već duže vremena brine da svojim korisnicima obezbedi zabavne aktivnosti i programe.

– Ovo je ustanova u kojoj se neguje lepa reč i vodi računa o društvenom životu naših korisnika. Mislim da je to dobra prilika da se pokaže da treće životno doba može da bude obogaćeno različitim sadržajima, da se probude neka nova interesovanja. Tako je iz naše kuće izašla knjiga „Nešto kao tren“ našeg korisnika Veljka Antunovića, što potvrđuje da nije bitno u kom životnom dobu smo nego da naša interesovanja i očekivanja idu u dobrom pravcu, rekla je Slađana Šušnjar, direktorica Doma za star i penzionere.

FONO Slađana Šušnjar

autor: Mara Vuković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.