ВАНРЕДНЕ КОНТРОЛЕ РИБАРСКИХ ПОДРУЧЈА РИБОЧУВАРСКЕ СЛУЖБЕ ЈП “ВОЈВОДИНАШУМЕ”

APATIN DRUŠTVO VESTI

У време забране коришћења стајаћих мрежарских и самоловних алата, у периоду од 01. априла до 31. маја, као и изван периода забране, до краја јуна 2022. године, рибочуварска служба ЈП „Војводинашуме” организоваће велики број ванредних контрола свих рибарских подручја на којима је управљач.

Фокус ванредних акција рибочуварске службе у време забране стајаћих мрежарских и самоловних алата и мреста рибе, биће делови Рибарских подручја „Бачка“, ”Банат” и “Срем”, као и врло ригорозне контроле привредних и рекреативних риболоваца на Резерватима природе „ Горње Подунавље“ и ”Лабудово окно”.

Код рекреативних риболовца контролисаће се број штапова који се користи за пецање (дозвољено максимално 3), улов рибе испод мере (за сваку врсту племените рибе је прописана дужина), максимални дозвољени дневни улов (максимално 5 килограма племените рибе) и нарочито акценат ове године ће бити евиденција улова.

Привредни рибари ће се строго конролисати у коришћењу врсте и броја алата, а у циљу спречавања криволова и заштите рибљег фонда у доба мреста најзначајнијих рибљих врста.

Ванредним контролама рибарских подручја, учествоваће комплетна рибочуварска служба ЈП ”Војводинашуме”, 23 рибочувара са 11 чамаца, два глисера и по први пут на нашим рекама користиће се један “air-boat”.

“Аir-boat” је прво такво амфибијско пловно средство у Републици Србији, које ће се користити за контролу речних разлива и плавних залеђа река Дунава и Саве, која су до сада била недоступна због ниског водостаја, ковенционалним патролним чамцима рибочуварске службе ЈП ”Војводинашуме”.

Следећа новина су сонари монтирани на прамац патролних чамаца и користе се за проналажење потопљених мрежа и других недозвољених рибарских алата.

Од ове “Војводинашуме” почињу са коришћењем савремене опреме за ноћно осматрање, односно термовизијских камера које ће служити за лакше уочавање прикривених лица и пловила у недозвољеним радњама током ноћи и у условима смањене видиљивости на Дунаву, Сави и Студви.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *