UVOĐENJE ELEKTRONSKIH KARTONA “POZDRAVILI” APATINSKI LEKARI I GRAĐANI

APATIN DRUŠTVO VESTI

Nove zdravstvene knjižice ne sadrže podatke veoma važne po život pacijenta. Opšti podaci kao što su krvna grupa, alergije, vakcine koje su primljene, bolesti od kojih se boluje, nisu dostupni lekarima, makar ne na jednom mestu, što je praksa u većini evropskih zemalja.

U našoj zemlji u istorijama bolesti se recimo ne vodi evidencija o dozama zračenja kojima su pacijenti bili izloženi tokom dijagnostifikovanja i lečenja na nekom od medicinskih aparata, a kako nezvanično saznajemo ne postoje ni posebna dokumenta na kojima ovo piše.

Nova zdravstvena knjižica sadrži samo vidljive podatke kao što su ime i prezime, datum rođenja i lični broj osiguranika (LBO) i broj zdravstvene kartice, što su informacije koje su dovoljne za ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu u domovima zdravlja i bolnicama.

Tragom ove informacije razgovarali smo sa lekarima apatinskog Doma zdravlja, koji tvrde da bi za njih i pacijente bio koristan podatak koji brzo može da se očita, da li pacijent recimo ima neku alergiju, boluje li od hronične bolesti i drugo.

Hitna pomoć Apatin

Prema najavama Ministarstva zdravlja već polovinom ove godine trebalo bi da se uvedu elektronski kartoni koji će sadržati sve ove podatke na jednom mestu.

Predviđeno je da samo izabrani lekar ima uvid u sve, dok ostali lekari će moći da vide samo one podatke koji su mu potrebni za lečenje – objašnjava Miroslav Pevac, savetnik ministra zdravlja zadužen za informatizaciju.

U elektronskom kartonu naći će se, osim ličnih podataka i krvna grupa, spisak svih propisanih i podignutih lekova, podaci o bolestima od većeg javno zdravstvenog značaja, podaci o alergijama, liste svih pregleda kod lekara specijaliste, liste prijema u bolnicu, liste snimanja na aparatima sa izveštajima, liste zakazanih i izvršenih operacija. Elektronski karton neće imati podatke da li je neko donor organa.

I Apatincima i lekarima apatinskog Doma zdravlja uvođenje elektronskih zdravstvenih kartona umnogome će pomoći, lekarima će biti olakšan posao, pacijentima se smanjiti šansa da tokom lečenja dođe do nepredviđenih situacija koje čak mogu da im i ugroze život.