УПРАВА ЦАРИНА: ВАЖНО ЈЕ ДА ПУТНИЦИ БУДУ ДОБРО ИНФОРМИСАНИ ПРЕ ДОЛАСКА НА ГРАНИЦУ

DRUŠTVO SRBIJA VESTI

Само током претходног викенда кроз нашу земљу је према званичним подацима прошло преко 740.000 возила. Када се то помножи са бројем путника у сваком аутомобилу, онда никако није наодмет увек изнова подсетити на права и обавезе у путничком саобраћају прииликом преласка границе, што Управа царина и чини користећи све расположиве комуникационе канале.

Слободан Томић из Сектора за царинске процедуре je указао, на шта путници треба посебно да обрате пажњу, како би избегли било какве непријатности на граничним прелазима.

-Гужве на граничним прелазима, нарочито викендом су нормалне, јер смо усред туристичке сезоне, када је циркулација путника већа. Mеђутим, желим да кажем, да је царина једна од служби које своју делатност обављају на прелазима, заједно са Управом граничне полиције и инспекцијама надлежних министарстава, а сведоци смо да има много оних који стављају знак једнакости између границе и царине, што је наравно, погрешно, рекао је Томић.

Како се цариници у свом раду најчешће суочавају са покушајима илегалног преноса великих свота готовог новца, Томић је рекао да путници у том случају треба да имају образац за пријаву готовине изнад 10.000 евра, што је пропис који је на снази у већини земаља региона и ЕУ. Он је додао да је за његово попуњавање довољно свега неколико минута.

-Део обавеза сваког оног ко прелази границу и са собом носи новац у износу већем од 10.000 евра је његово пријављивање, попуњавањем обрасца, након чега је путник дужан да покаже новац царинском службенику и то је све. Потврда о пријави новца приликом уласка у нашу земљу, показује се приликом изласка из земље и то је начин да поштедите себе било каквих непријатности и ризика да се нађете у прекршају, казао је Томић.

Када је реч о личном пртљагу Слободан Томић је објаснио да он подразумева личне ствари неопходне за потребе датог путовања.

-Лични пртљаг је карактеристичан у зависности од тога ко је путник, шта је по занимању, да ли се професионално бави неким спортом и слично, јер то онда захтева дугачији приступ тој роби коју носи. Не може се једном речју дефинисати лични пртљаг. Управо је то задатак царинског службеника, који то у сваком конкретном случају утврђује и цени, објаснио је он.

Томић је скренуо пажњу и на то каква су права и обавезе путника приликом повратка из иностранства.

-Закон је предвидео могућност да они буду ослобођени плаћања увозних дажбина у Србији на предмете које су купили као поклон или као успомену, до вредности од 100 евра. На робу коју са собом носе до износа од 3.000 евра платиће царину (10%) и порез (20%), по тзв. „јединственој стопи“ у скраћеном поступку, који се завршава на граничном прелазу, рекао је Томић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *