УНИШТЕНО ВИШЕ ОД 100 КИЛОМЕТАРА МРЕЖА И ОСТАЛИХ НЕДОЗВОЉЕНИХ РИБАРСКИХ АЛАТА

APATIN DRUŠTVO VESTI

У дворишту Новосадског сајма 04. октобра 2019. године је уништено више од 100 километара рибарских мрежа и других рибарских алата, који су заплењени приликом недозвољеног и противзаконитог коришћења.

Према речима Роланда Кокаиа, директора ЈП „Војводинашуме“, рибочуварска служба овог предузећа ће у наредном периоду бити модернизована.

Биће набављен већи број чамаца опремљених савременим и брзим ванбродским моторима. У оперативној употреби 2014. године било је четрнаест чамаца и један глисер, а ове године рибочуварска служба на располагању има 24 чамца и два глисера, рекао је Кокаи.
Он је напоменуо да ће у наредном петогодишњем периоду бити набављен и нови брзи глисер.

Увешћемо у оперативну употребу систем бродских/ванбродских веза за комуникацију, термовизијске камере за ноћно осматрање, сонаре за налажење потопљних незаконитих алата, али и средства за личну заштиту рибочувара, нагласио је Кокаи.
Ово је уједно била и прилика да се награде најбољи радници ЈП „Војводинашуме“ у овој области. Најуспешнији рибочувари су Миленко Вујатовић из Шумског газдинства Сомбор и Радиша Нешић из Шумске управе Апатин, којима је директор Кокаи честитао на постигнутим резултатима и уручио пригодне награде.

У оквиру годишњих квота за праћење рада рибочуварске службе ЈП „Војводинашуме“, донете су месечне и годишње квоте за сваки огранак појединачно, чиме је могуће пратити извршење и учинак рибочуварске службе у огранку овог предузећа. Анализа о резултатима рада рибочуварске службе указује, да су донете годишње квоте о праћењу рада рибочуварске службе унапредиле резултате рада ове службе. Број и дужнина заплењених мрежа, као и другог недозвољеног рибарског алата од 2015. до 2019. године просечно је годишње испуњаван у распону од 110% до 130% и представља веома значајан параметар у оцењивању рада и присутности рибочувара на терену, кажу из „Војводинашума“.

У 2019. години заплењено је 97.000 метара мрежа, више од 3.765 бубњева, сенкера и другог недозвољеног рибарског алата.

У периоду од 2015. до 2019. године поднета је укупно 301 прекршајна пријава за незаконит риболов лица и привредних субјеката (привредни рибари), а од укупног броја подентих пријава решено је 89 пријава, односно свега 33%.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *