УГ “БРЕЗА”: КАМПАЊА ЗАПОШЉАВАЊА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

APATIN DRUŠTVO VESTI

У Србији постоји изражен проблем слабих могућности запошљивости особа са инвалидитетом. Иако је донешет закон о професионалној рехабилитацији и запошљавању ОСИ, нису створени услови за равноправно укључивање особа са инвалидитетом на тржиште рада.

Агенда 2030 која је усвојена на Генералној скупштини Уједињених нација, промовише 17 циљева одрживог развоја који треба да допринесу смањењу сиромаштва, неједнакости, неправде као и да смање последице климатских промена. Циљ број 4 Агенде је да се обезбеди инклузивно и квалитетно образовање и да се промовишу могућности целоживотног учења што омогућава и запошљавање особа са инвалидитетом. Према подацима Републичког завода за статистику у Србији је у радном односу само 6,8% особа са инвалидитетом. Велики број особа са инвалидитетом у Србији живи у сиромаштву.

Удружење грађана “Бреза” реализује кампању за промоцију циљева одрживог развоја која ће трајати током маја, а према речима Душка Бурсаћа, има за циљ подизање свести јавности о праву особа с инвалидитетом на рад и запошљавање, као и на њихове стваралачке и креативне способности.

-Кампања ће бити усмерена према отварању нових могућности за рад, запошљавање и професионалну рехабилитацију особа с инвалидитетом. У оквиру кампање ће 20 особа са инвалидитетом из Апатина и Оџака бити обучено за примену техника сублимације (трансфера) на различите употребне предмете (шоље, магнете, подметаче). Становници општине Апатин ће путем медијске кампање (радио и ТВ, друштвене мреже) бити упознати са проблемима запошљавања ОСИ и на тај начин ће се подићи њихова осетљивост према овом проблему. У мају 2022. ће бити организована радионица израде предмета техником сублимације а затим и продајна изложба употребних предмета које стварају особе са инвалидитетом. На тај начин ће становници наше општине бити у прилици да се уживо упознају са стваралачким способностима особа са инвалидитетом, рекао је Бурсаћ.

Он је испред УГ “Бреза” додао да ће се побољшање квалитета живота ОСИ се остварити продајом производа насталих током едукације за примену техника сублимације.

-Позивамо грађане општине Апатин да се прикључе активностима и дају свој допинос у кампањи промоције запошљавања особа са инвалидитетом. Такође, позивамо све медије да пруже подршку у реализацији ове друштвено корисне кампање објавом наведених информација, закључио је Бурсаћ.

Тања Божовић је рекла да се пројекат УГ “Бреза” реализује у оквиру Платформе „Одрживи развој за све“ под покровитељством Фондације Ана и Владе Дивац.

-Платформу подржавају владе Швајцарске и Немачке, а имплементира се уз помоћ Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ у оквиру пројекта “Реформа јавних финансија – Агенда 2030”. Платформа подстиче општедруштвени дијалог међу најзначајнијим недржавним актерима у Србији, попут цивилног друштва, пословног сектора, академске и истраживачке заједнице, професионалних удружења, медија и грађана, на тему усклађивања развојних приоритета Србије са циљевима одрживог развоја садржаним у Агенди 2030. Партнери на пројекту су и Центар за високе економске студије, Београдска отворена школа, Фондација центар за демократију, Тимочки омладински центар и Београдски фонд за политичку изузетност, рекла је Тања Божовић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.