УДРУЖЕЊЕ “КОРЕНИ” ФОРМИРА ОПШТИНСКЕ И МЕСНЕ ОДБОРЕ У ЗАПАДНОБАЧКОМ ОКРУГУ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Удружење матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије “Kорени” које је основано у јулу, представило се на 8. Дунавском бизнис форуму који се одржава у Мастер центру Новосадског сајма.

Испред организатора уводну реч је имао заменик председника Управног одбора, Милан Гутић који је присутне упознао са функционисањем удружења. Према његовим речима четири су стуба деловања Удружења “Kорени”, а то су привредно-економска активност, култура, наука и образовање, четврти, али не и најмање важан, духовност и заштита националних интереса. Он је најавио отварање мреже канцеларија у сваком округу у Србији.

-Циљ нам је да оснујемо окружне одборе у Србији, Републици Српској, Црној Гори и даље по свету. То је огромна амбиција која нас греје. Сви окружни одбори дужни ће бити да то спусте на општински ниво, а они по свим насељеним местима– рекао је Гутић.

Члан Извршног одбора Удружења, доктор Бранислав Блажић, иначе државни секретар Министарства за заштиту животне средине, навео је да је основни циљ повезати матицу и дијаспору.

-Озбиљна држава и озбиљни људи морају размишљати како виде своју земљу за тридесет или педесет године. Ми је не видимо без дијаспоре већ заједно. За нас су људи у расејању сви они са ових простора који су из неког разлога морали да оду. Ми их желимо овде, ово је њихова кућа, да заједно са нама граде своју земљу – рекао је Блажић.

Блажић је изнео намере Удружења када је реч о организационим питањима истакавши да је потребно да се у сваком граду оснују одбори. Најавио је и поновно формирање Министарства за дијаспору, али и измене и допуне Закона о дијаспори.

-Мрежа мора да крене од нас, од матице. У свим градовима морају се формирати одбори. Kанцеларија за дијаспору мора да постоји у сваком граду, кућа у којој ће свако наћи потребну помоћ. Наш следећи корак је поново формирање Министарства за дијаспору. Идеја је и да амбасаде у земљама у којима има наше дијаспоре имају једног запосленог који ће бити задужен за њих. Оно што нам још следи је измена и допуна Закона о дијаспори. Мислим на измену стратегије која није лоша, већ је само треба прилагодити времену у ком смо. Тек на крају, као круна свега, иде политичко присуство, а то ће бити у смислу посланика у Скупштини Србије – објаснио је Блажић.

Председник Скупштине Удружења Kорени, Миша Ћирић, након десет година проведених у Америци и Kини, вратио се у Србију.

-Ја сам Ваљевац који се после школовања у Београду преко Америке, Kанаде и Kине вратио у своју земљу. Жеља ми је да се кроз ово удружење окупимо, да једни другима помогнемо, осмехом, стиском руке, послатим мејлом, некад финансијама, некад знањем, поверењем. Традиција, култура, порекло, искорак у свет, то нам треба – рекао је Ћирић.

Председник Удружења Стојан Стевановић, који је више од тридесет година у иностранству, навео је да је отишао, али да није заборавио свој родни град.

-Оснивач сам Свесрпског самита у Цириху. Умрежити матицу и дијаспору је велики корак. У дијаспори живи око 4-5 милиона Срба. А све више их је који одлазе. Надам се да бар можемо вратити пензионере. Моје Лопаре су једно мало место и најбољи пример како функционише дијаспора – рекао је Стевановић.

Први окружни одбор Удружења формиран је у Kикинди, а координатор је Горан Думитров Дата. Председник Градског одбора Нови Сад је Зоран Kолунџија, власник Издавачке куће Прометеј. Према најави Гутића координатор за Зрењанин биће Јовица Јашин, а сарадник на формирању Окружног одбора у Западнобачком округу је новинар Александар Дукић, уредник Радио Дунава.

Подсетимо, оснивачка скупштина Удружења одржана је у јулу у Мастер центру Новосадског сајма.

Radio Dunav/025info

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *