UČEŠĆE NA EVROVIZIJI POVEĆAVA SREĆU NACIJE

APATIN VESTI ZANIMLJIVOSTI

Novo istraživanje pokazalo je da nacije koje učestvuju u Evroviziji, imaju 13 procenata više šansi da osećaju “životno zadovoljstvo” u poređenju sa onima koji ne učestvuju.

Takmičenje za pesmu Evrovizije može da vas učini srećnijima, pokazala je nova studija Imperial College London objavljena u magazinu BMC Public Health.

Novo istraživanje pokazalo je da nacije koje učestvuju u Evroviziji, imaju 13 procenata više šansi da osećaju “životno zadovoljstvo” u poređenju sa onima koji ne učetvuju.

To životno zadovoljstvo može da donese benefite za psihičko i mentalno zdravlje nacije, prema rečima epidemiologa sa Imperial College Filiposa Filipidisa. Njegov tim je došao do zaključka da su ljudi bili za četiri procenata više zadovoljni sopstvenim životom za svaku poziciju iznad desetog mesta na konačnom bodovanju.

Čak i loš plasman je povezan sa povećanjem životnog zadovoljstva u odnosu na građane one zemlje koje nisu ni učestvovale. Tako da ni “nula poena” nije tako loša, kažu istraživači.

Ova studija se poklapa sa istraživanjem koje je pokazalo da organizacija ili uspeh u sportkim takmičenjima može da poveća blagostanje i produktivnost grada ili nacije, piše CNN.