UČENICI TEHNIČKE ŠKOLE ČISTILI POLUOSTRVO OD OTPADA

APATIN DRUŠTVO VESTI

Na Dunavu kod apatinskog zimovnika danas je održana zajednička akcija čišćenja poluostrva u organizaciji Javnog preduzeća Vojvodinašume i Srednje tehničke škole sa domom učenika.

U čišćenju šume, plaže i priobalja od otpada koje se nagomilalo nakon prvomajskih praznika učestvovali su predstavnici ovog preduzeća i učenici Srednje tehničke škole iz Apatin sa svojim profesorima. Angažovana je neophodna mehanizacija, kamioni za kabasti otpad, a učenici su u plastičnim džakovima pored prikupljana smeća, vršili separaciju odnosno prikupljeni otpad razdvajali na plastiku, papir i metal.

Akciju je predvodila Radmila Šakić Peurača, predstavnica JP “Vojvodinašume” iz Sombora, zadužena za zaštitu životne sredine koja je izjavila da je JP Vojvodinašume kao upravljač rezervata Gornje Podunavlje, partner u mreži 16 evropskih parkova prirode na Dunavu, odnosno projekta “Danubeparks”. Projektom je predviđeno održavanje volonterskih dana na kojima učenici uklanjanjaju neorganski otpad, kako bi se stvorio svojevrsni koridor, odnosno povezala mreža parkova njihovim čišćenjem.

-Akcija se izvodi u saradnji sa srednjim školama, a učenici su ujedno i ambasadori ovog projekta koji pored volontiranja imaju i predavanje i časove geografije u prirodi. Rezervat Gornje Podunavlje jedan od najvećih potencijala za turizam na ovim prostorima a deca ga kroz ovaj nastavni predmet obrađuju, poručila je Peurača.

Govoreći o predmetima osnove Turizma i ugostiteljstva i Turistička geografija, profesor Ivica Jurišin je podsetio učenike na značaj prirode za buduća turistička kretanja.
Prema njegovim rečima opština Apatin ima dalju tendenciju razvoja turizma pa iz tog razloga Srednja tehnička škola prisustvuje današnjoj akciji u smislu da volontiranjem daje podršku i doprinos podizanju turističke vrednosti opštine i ovog rezervata.

Učesnici su nakon prikupljanja izvršili analizu otpada. Ona će poslužiti u organizovanju nekih budućih akcija ali i kao preporuka raznim proizvođačima da smanje upotrebu plastičnih boca koje su danas bile najzastupljenije u prikupljanju.