У ЗАПАДНОБАЧКОМ ОКРУГУ 2.465 ОСОБА ЗАРАЖЕНО КОРОНОМ, У БОЛНИЦИ 81 ПАЦИЈЕНТ

DRUŠTVO SOMBOR VESTI VOJVODINA ZAPADNOBAČKI OKRUG

Према извештају Института за јавно здравље Војводине, Сомбор је међу шест градова у покрајини маркиран као место у којем је ситуација критична. Најновији подаци сомборског Завода за јавно здравље кажу да је у Западнобачком округу 2.465 особа заражено вирусом Ковид – 19.

У Сомбору је 771 лице инфицирано, у Кули 739, Оџацима 477, док је у Апатину 478 оболелих од вируса корона.

Због константног прилива пацијената и услед неадекватних услова за рад, Ковид амбуланта у Сомбору од суботе прима пацијенте на новој адреси, а чекања на преглед су од пет до десет минута.

Мерење температуре на улазима у све градске установе и институције, грађани на улицама под заштитним маскама слика је која оставља утисак да се противепидемијске мере поштују. Међутим, број заражених од корона вируса и даље није у паду, дневно их је око 30 позитивно од прегледаних, али је смањен број упућених пацијената у болницу, кажу у сомборској Ковид амбуланти.

Др Здравко Хлодик, начелник Ковид амбуланте у Сомбору каже: “Број прегелда је остао исти, што значи да је прегледано 558 људи, а тестирали смо 488 у протеклој недељи. Радимо све врсте тестирања, гужве нема, јер смо се тако организовали да заказујемо пацијенте и да нема чекања”.

Ковид амбуланта је пресељена у већи објекат и налази се у улици Мите Поповића 12, а у адаптацију просторија је град Сомбор уложио око 3.000.000 динара.

Др Здравко Хлодик, начелник Ковид амбуланте у Сомбору истиче: “Имамо шаторе, што значи да пацијенти неће бити на киши и неће бити у редовима, већ се одвајају у шаторе за Ковид пацијенте и нон Ковид пацијенте. Овде су много бољи услови за пацијенте, али и за наш рад”.

Број решења за кућни карантин није у паду, истичу у Санитарној инспекцији.

Божана Совиљ, начелница Санитарне инспекције за Западнобачки округ напомиње: “На територији Западнобачког округа број кућних карантина од 14.новембра до 14. децембра креће се око 3.0000, прецизније речено до сада смо издали 2.908 решења, али од те бројке их је већ око половина изашла из карантина. Међутим, имамо особе у продуженом карантину, јер су те особе биле у контакту са другом зараженом особом. Бројке варирају из дана у дан.”

У сомборској Општој болници кажу за РТВ да се на Одељењу за ковид лечи 81 пацијент, од чега је седам пацијената на респиратору, три су на неинвазивној вентилацији, а већина пацијената има тешку клиничку слику.

РТВ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *