АНКЕТА У АПАТИНУ -ГРАЂАНИ О КОРОНИ, МЕРАМА И ВАКЦИНАЦИЈИ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Већина Апатинаца у овом тренутку не доводи у питање присутност Kорона вируса, велики део се придржава епидемиолошких мера, а мали део има двоумљења по питању вакцинације.

Од наших суграђана са којима смо разговарали у центру града сазнали смо да ли се придржавају мера, ко их крши, да ли се оне доследно спроводе. Чули смо њиховa искуства, предлоге и дилеме.

Међу анкетиранима већина је спремна за вакцинацију, али има и оних који кажу да ће се вакцинисати једино уколико то буде обавезно.

Пензионерка Мира Медић (68) каже да се тешко носи са овом ситуацијом. Kао бубрежни болесник посебно води рачуна о томе да се не зарази. – Супруг и ја смо сами у домаћинству. Редовно носим маску, мада ми се чини да млади игноришу целу ситуацију. Наша суграђанка каже да је грађанима потребна и психолошка помоћ. –Чини ми се да ће већина људи након овога тражити помоћ психијатра. Kо је лабилнији у овоме се тешко сналази. Мени је ево рецимо довољно што не могу да редовно комуницирам са унуцима о којима највише бринем, кретање, све су то ствари које ме додатно муче у целој овој ситуацији, каже наша суграђанка.

Придржавам се максимално епидемиолошких мера и препорука, због окружења и природе мог посла, јер свакодневно кoмуницирам са великим бројем грађана, каже поштарка Сања Његомир (49). -Носим маску и користим средства за дезинфекцију. Иако нам је ова епидемија пореметила наш редован ток и начин живота сви морамо бити дисциплиновани и одговорни јер све ово није безазлено, говори наша суграђанка. Она је коментаришући епидемиолошке мере изјавила да би оне могле бити и блаже уколико би их се придржавали. -Треба слушати речи и препоруке стручњака. Неки то не схватају озбиљно. По мом мишљењу, млади су доста релаксирани по питању короне. Имам их у свом окружењу, жељни су излазака, дружења, такви су млади, каже Његомир. Највише води рачуна када пошту доставља непокретним лицима. – Посебно код корисника туђе неге, пензионера којима доносим пензију. То су болесни људи, у кревету. Њима се пошиљке уручују на потпис. Тада посебно водим рачуна. Уколико треба да им се приближим гледам да поред мене и они имају маску, све како их не би угрозила, каже Сања.

Апатинац Никола Војиновић(68) каже да иако носи маску, рукавице и држи дистанцу, примећује оне који не поштују мере.

Управо сам у маркету молио госпођу иза мене да се одмакне, да ми не дише за вратом. Бар метар. И да није овог проблема међу нама, било би пристојно да се поступи тако. Свакодневно то виђам, поједини улазе и без маске, тврди Никола. -Не мислим да треба пооштравати мере, него само поштовати постојеће, то би било довољно, категоричан је. Он је донедавно радио и живео на северу Италије, у Ломбардији. У Бергаму и Бреши тренутно му се налазе синови са породицама. Његова искуства из Италије су, како каже неупоредиво тежа и страшнијa у односу на тренутну ситуацију у Србији.- Тамо је Ситуација критична. Стално прелазe из црвеног аларма у повољнију наранџасту ситуацију, коју након кратког времена поново прогласе лошом, односно критичном. Управо им уводе полицијски час и забрану кретања. Евентуално за Божић и Нову годину планирају да допусте грађанима да се окупе у кругу најближих чланова породице. Никола каже да ће морати да прими вакцину.

-Уколико то не учиним нећу моћи да уђем у авион како би путовао, аутобус, прећи границу. Учинићу то али са стрепњом, каже Никола. Његов пријатељ Милан Ђукић (65) такође поштује мере. – Старији људи поштују мере, али млађи баш и не. По мом мишљењу оне би требале бити и оштрије, а особе које их крше би требале бити кажњене. Милан је сличног става и по питању организовања прослава и окупљања. Kако каже вакцину ће примити без икаквих проблема. –Наравно, да ћу примити вакцину, па захваљујући њој данас и живимо, каже Милан.

Информатичар Небојша Зорић (34) такође поштује мере и верује да је вакцинација неоходна. Како каже веома мало гледа телевизију и чита информације са друштвених мрежа. -Придржавам се здраворазумских епидемиолошких мера, држим дистанцу и носим маску где је то прописано. Збуњују ме “ови” са телевизије, па се трудим да их пуно и не слушам, јер им уопште не верујем. Вакцине су дефинитивно потребне, али људима се испира мозак са свакаквим теоријама завере па су скептични по том питању. Ја нисам. Вакцина ће дефинитивно помоћи. Нисам стручњак за те ствари али имам свој став, користим разум, читам и нико ме не може убедити у супротно. Према његовом мишљењу највише дезинформација долази са друштвених мрежа.
-Мислим да је највећи извор лажних информација интернет, односно друштвене мреже, јер је ту гомила тога, а доста људи верује у све што прочитају на интернету, тврди Небојша. За мере каже да су неопходне, као да и није посебно узбуђен због неодласка на море или прославу Нове године. -Мислим да су потребна нека ограничења ако желимо да превазиђемо ову ситуацију. Треба то да поштујемо. Нисмо ишли на море ове године, али не жалим пуно због тога јер ће бити времена и за то. И Нову годину ћу провести у кући, у кругу своје породице и не видим ништа лоше у томе, поручио је Зорић.

Лично се придржавам прописаних мера и настојим да где год да кренем носим маску, каже Апатинац Ђоко Kораћ (73). -Гледајући људе по терену, велики је број оних који се не придржава мера и мислим да су ти људи управо збуњени због иступања надлежних на телевизији, јер доктори једном дају једну информацију, а затим другу контрадикторну, тако је дошло до неповерења везано за ситуацију са корона вирусом, тврди овај пензионер.

Напомиње да се са првим тежим случајевима обољевања у нашој општини ситуација мало променила. -Имам пријатеља који је оболео од короне и у разговору са њим сам сазнао да је то доста озбиљна болест. Његова ситуација је утицала и на мој став. По мом мишљењу сваки човек који осети симптоме би требао да се јаве лекару како би добили адекватну терапију. Саветујем свима да се придржавају мера јер уколико чувамо себе, сачуваћемо и друге, поручује Kораћ суграђанима. Мада га брину подељени ставови у друштву, Ђоко каже да ће примити вакцину против коронавируса. -Ако буде вакцине ја ћу је примити, али и по том питању је народ нажалост подељен. Једни су против, други су за, па се питам какав ће она имати ефекат ако је једни приме, а други не. Мислим да у таквој ситуацији ни она неће одрадити у целости свој посао.

Забринут је још и за стање привреде која поред здравства трпи највећи терет пандемије.– Мислим да страдају мале фирме и да се доста занатлија и мањих продавница од свега овога неће опоравити, и оне ће се нажалост затворити, страхује Kораћ.

У анкети је учествовао и стоматолог др Борис Тарноцки који се свакодневно суочава са проблемима које коронавирус доноси његовој професији.-Изузетно смо изложени удару ове ситуације, јер сваки пацијент потенцијално може да пренесе вирус, објашњава Тарноцки. Он се осврнуо на ношење маски као меру превенције у сузбијању вируса Kовид-19. Неутемељеним сматра ставове о њеном штетном дејству на људски организам.

Стоматолог сам четрнаест година, често носим маску и нисам имао никакву дисајну тегобу нити сам чуо од колега да су их и они имали. То је део наше опреме. Замислите једног хирурга који деценијама, по 10 или 12 сати дневно мора да носи маску, да ли он има било какав приговор?. Она је ту да заштитимо пре свега друге од себе. Треба да будемо савесни да би имали будућност, поручио је Тарноцки и позвао грађане да следе упутства стручњака у смислу превенције и заштите, посебно старијих.

– Можда је требало мере пооштрити много раније и указати људима на то да мање слушају теорије завере, каже Тарноцки. О томе да ли ће примити вакцину против короне Др Тарноцки нема дилему.-Не верујем у теорије завере а и струка ми то не допушта. Верујем људима који су се школовали за то и знају о вакцини много више од оних који о томе дају неке лажне претпоставке. Вакцина је тековина савременог света, почевши од Александра Флеминга који је створио пеницилин, који користе и ти антивакцинаши, до вакцине против морбила и других болести, и не треба доводити у сумњу такве ствари, категоричан је био Тарноцки.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *