У ТОКУ ПРИПРЕМЕ ЗА 26. ДУНАВСКИ ПОЛУМАРАТОН

APATIN SOMBOR SPORT SRBIJA VESTI

Апатин добио сертификовану стазу А категорије

У Апатину су у току припреме за 26. Дунавски полумаратон који ће бити одржан у октобру месецу. Технички организатор Дунавског полумаратона је Атлетски клуб Апатин уз подршку локалне самоуправе.

– Ове године ће дана 16. октобра бити одржан 26. апатински Дунавски полумаратон, манифестација са традицијом која има своје место на мапи дешавања у општини. По старости је друга или трећа после Апатинских рибарских вечери. Прва трка је одржана када сам имао 18 година, а сада имам 45 и полумаратон траје. Заједно идемо у корак, растемо и старимо, рекао је Горан Чегар, председник Атлетског клуба Апатин.

За 26. Дунавски полумаратон у Апатину урађена је спецификација и мерење стазе од стране Борута Подгорника и Хелене Јаворник, официјелних представника светске атлетике и АИМС-а (удружења светских уличних трка).

– Стварамо услове да наша трка буде та која има смисао и простор у тркачком свету. Данас је Апатин добио сертификст А категорије, тако да на сајту Светске атлетске организације стоји да је Апатин место где је трка сертификована. Трка траје један дан, али припреме за њу трају целу годину. Пуно је ту метода рада и времена, квалификационе трке су кренуле пре неколико месеци и за сада имамо 200 пријављених тркача. Очекујемо да ће овогодишња, као и прошлогодишња, имати негде око 700 до 800 тркача. Као и сваке године биће одржане четири трке: полумаратон од 21 км, штафета два пута од пет км и имаћемо трке деце и хуманитарне трке, објаснио је Чегар.

И ове године трка ће стартовати код Бање, кроз улице града до Плаве руже где је окрет.

– Већ из Бања Луке имамо најаву да ће доћи аутобус са атлетичарима Луције Кимани, из њихове школе атлетике. Такође, имамо пријаве из Мађарске и Хрватске, тако да ће и ове године полумаратон имати међународни карактер. Технички део смо урадили, сад следи израда медаља и мајица. Са саобраћајном полицијом смо договорили затварање путева, а добили смо и сагласност Србија путева о одржавању догађаја, каже председник Атлетског клуба Апатин.

Међународне атлетске судије које су боравиле у Апатину су измерили шест стаза на којима ће се ове године одржавати трке. То су, поред Апатина, стазе у Сомбору, Суботици, Врбасу, Бачкој Тополи и Новом Саду. Спецификација стазе на Дунавском полумаратону била је потребна да би тркачи који истрче трку  могли да верификују постигнуте резултате као своје званичне.

– Први услов Светске атлетске федерације да сертификује стазу за уличне трке је да она буде тачно толико дуга колико се у називу подразумева. Полумаратон мора бити дугачак 21 км и 97,5 метара. Баш на ту дужину смо направили мерење и адекватне окрете. Поред полумаратона сертификовано је и десет километара. Други услов Светске федерације је да ако старт и циљ нису на истом месту висинска разлика не буде више од 0,1 одсто од укупне дужине. Стаза у Апатину је једна од сигурно најбољих, што се тиче могућности постизања резултата. Старт и циљ су на истом месту, стаза нема висинских разлика, иде се тамо и назад, и ако су временски услови добри могуће је постићи изузетне резултате који ће сада ући у званичну статистику резултата такмичара који буду учествовали на Дунавском полумаратону, рекао је Борут Подгорник из Марибора, из Словеније, официјелни мерач уличних стаза светске атлетике са А лиценцом.

Горан Чегар се овом приликом захвалио и апатинским медијима који све ове године прате манифестацију и пружају јој подршку.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *