U SVILOJEVU NAJVIŠE PAŽNJE POSVETILI BRIZI O NAJMLAĐIM STANOVNICIMA, KOMUNALNIM PROBLEMIMA I ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE

APATIN EKONOMIJA VESTI

Željko Rašeta, sekretar Mesne zajednice Svilojevo na današnjoj je konferenciji govorio o investicijama i drugim aktivnostima koje je ova mesna zajednica realizovala u 2017 godini. Prema njegovim rečima najviše se pažnje posvetilo komunalnim problemima, zaštiti životne sredine ali i brizi o najmlađim stanovnicima ovog sela.
-Uređena je i opremljena prostorija za vannastavne aktivnosti predškolske i školske dece, postavljene su nove klupe, nabavljen novi tobogan, popravljen i ofarban kompletan postojeći mobilijar.

Odlukom Saveta MZ za svako novorođeno dete, čiji roditelji imaju prebivalište u Svilojevu, jednokratna novčana pomoć povećana je sa 20.000 na 60.000 dinara, kaže Rašeta i dodaje da je od početka školske godine u vrtiću obezbeđen celodnevni boravak dece a u osnovnoj školi renovirana fiskulturna sala, nabavljene mreže za golove i urađena nova pregradna ograda između školskog dvorišta i sportskih terena.
Rašeta kaže da je Mesna zajednica u 2017. godini aktivno učestvovala u svim aktivnostima u Svilojevu i podržala brojne projekte.

– Za sportsko rekreativne aktivnosti napravljen je teren za odbojku na pesku, teren za mini fudbal i teretana na otvorenom. Na inicijativu mladih iz Svilojeva, a uz podršku Kancelarije za mlade opštine Apatin, drugu godinu za redom održan je turnir u malom fudbalu. Uspešno smo preduzeli sve neophodne aktivnosti kako bi pomogli opstanak FK Terekveš, nakon kolektivne ostavke upravnog odbora, odlaska sponzora kluba kao i većine igrača, izjavio je Rašeta. Mesna zajednica je prema njegovim rečima pomogla Udruženju penzionera, KUD-u smo, vatrogasnom odeljenju
brojnim građanima i poljoprivrednicima.
– Ove godine su po prvi put poljoprivrednici, odnosno vlasnici stoke iz Svilojeva koristili pašnjake za ispašu stoke i senokos besplatno, pošto je na zajedničkoj sednici Saveta MZ i vlasnika stoke dogovoren način korišćenja pašnjaka, a tako će biti i za naredni period, kaže Rašeta.
U cilju zadovoljavanja potreba i poboljšanja uslova života svojih stanovnika, Mesna zajednica Svilojevo je u 2017. godini većinu sredstava uložila u komunalne investicije

-U saradnji sa Zemljoradničkom zadrugom Svilojevo rešen je problem čišćenja sporednih ulica od snega u zimskom periodu, sprovedeno je niz akcija uređenja sela u saradnji sa JKP Naš dom, uklonjena je divlja deponija koja se nalazila na delu pašnjaka pored sela. Ove godine se konačno počeo rešavati jedan od najvećih problema u selu, a to su kanali za odvođenje atmosferskih voda. Na našu inicijativu, a u saradnji opštinom Apatin i JVP „Vode Vojvodine“ očišćena su dva meliorativna kanala, na ovim kanalima sanirani svi potporni zidovi uz trotoare i kolovoz, kaže sekretar Mesne zajednice Svilojevo, Željko Rašeta.
On je na kraju konferencije izneo i plan investicija za 2018. godinu. Najveća investicija u Svilojevu trebala bi biti renoviranje objekta Osnovne škole. U planu je rekonsrukcija krova, zamena stolarije, hidroizolacija , rekonstrukcija sanitarnih čvorova, izgradnja kotlarnice i centralnog grejanja, sanacija podova i sanacija fasade. U toku je izrada projektne dokumentacije koju zajednički finansiraju Pokrajina i Opština Apatin.
U svakom slučaju nastavićemo čišćenje kanala u selu, rekonstrukciju trotoara, potpornih zidova na kanalima, saniranje atarskih puteva i asfaltiranje ulica za šta je već spremna projektna dokumentacija, kaže na kraju Rašeta.

987_5750 svivr3 za sajt teretana Svilojevo, radovi, godina dana (3) ogradaigo Svilojevo, radovi, godina dana (1) sala svilojevacki svitci-vannastavne aktivnosti2 svilojevacki svitci-vannastavne aktivnosti1 Svilojevo, radovi, godina dana (4)