U SUBOTU, 20. APRILA, POSTAVLJANJE SPOMEN-OBELEŽJA DESPOTU STEFANU LAZAREVIĆU

APATIN DRUŠTVO VESTI

U Apatinu će u subotu, 20. aprila, kraj pravoslavnog hrama “Sabor svetih apostola” na obali Dunava, biti postavljeno spomen-obeležje despotu Stefanu Lazareviću, sinu Kneza Lazara i Milice Hrebeljanović i velikanu srednjovekovne srpske istorije, koji je srednjovekovnom Srbijom vladao sa titulama kneza i despota i bio poznat kao pisac dela Slovo ljubve, te veliki pokrovitelj umetnosti i kulture svog vremena.

Ceremenija postavljanja spomen-obeležja započeće u 17,30 sati, a na njoj će se prisutnima obratiti Nikola Zobenica, inicijator ove ideje, inače član Srpskog kulturnog kola “Despot Stefan Lazarević” iz Beograda.

Prisutne će pozdraviti dr Živorad Smiljanić, predsednik apatinske opštine, a spomen-obeležje osveštaće sveštenici pravoslavnog hrama “Sabor svetih apaostola”.

U Velikoj sali Doma kulture, nakon postavljanja i osveštavanja spomen-obeležja, održaće se Svečana akdemija posvećena Despotu Stefanu Lazareviću. Na akademiji će o modernom vladaru, diplomati, ratniku i pesniku besediti Aleksandar Kostić, student Pravnog fakulteta iz Beograda, a student sa istog fakulteta, Marko Šukalo, pročitaće pesmu koju je posvetio Despotu Stefanu Lazareviću.

U programu akademije nastupiće Gradski hor “Jedinstvo”, izvođenjem himne “Bože pravde” i pesme “Vostane Serbijo”, kao i članovi kulturno-umetničkih društava iz Apatina i Prigrevice.

V. Mašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *