У СРЕДУ ДОДЕЛА ПРИЗНАЊА НАЈБОЉИМ УЧЕНИЦИМА ОПШТИНЕ АПАТИН

APATIN DRUŠTVO VESTI

Поводом „Дана науке“ који се обележава сваког 10 јула на дан рођења Николе Тесле, локална самоуправа општине Апатин уручиће награде најбољим ученицима основних и средњих школа са територије општине Апатин у школској 2023/2024. години.

Свечана додела награда и признања биће уприличена у среду, 10 јула са почетком у 19 сати у Великој сали апатинског Културног центра, а признања ће добити ученици основних и средњих школа за постигнуте резултате у протеклој школској години.

Подсећамо, 10. јула 1856. године у Смиљану је рођен Никола Тесла и тај дан је 2010. године проглашен Даном науке у Републици Србији. Никола Тесла (1856-1943) несумњиво представља једног од највећих светских проналазача будући да на његовим проналасцима почива наш свакодневни живот.
Довољно је поменути његов систем наизменичних струја, те бројне проналаске из области струја високе фреквенције и високог напона, укључујући трансформатор назван његовим именом, као и из области бежичног преноса, где је, између осталог, дао пресудан допринос настанку радија. Поред даљинског управљања, чији је творац, његов проналазачки дух се огледао и у области генерисања и примене рентгенског зрачења, електротерапије, као и система расвете и области машинства.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *