У СРБИЈИ МОГУЋА ПОЈАВА ОБОЈЕНЕ КИШЕ ЗБОГ ПЕСКА ИЗ САХАРЕ

IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI

Велике количине песка из Сахаре већ су присутне широм Средоземља, у деловима западне Европе и на подручју Балканског полуострва, каже метеоролог Слободан Совиљ и наводи да се зато и у одређеним деловима Србије може јавити такозвана прљава или обојена киша.

Објаснио је да је разлог за присуство велике количине песка из Сахаре у Европи циклон на северу Африке, односно поље ниског ваздушног притиска које је омогућило да та велика количина песка буде уздигнута у више слојеве атмосфере. Затим се она, рекао је Совиљ, јужном и југозападном струјом пренела преко области Средоземља ка Балканском полуострву и ка западној Европи.

“Ово је уобичајена појава, дешава се често у мањој или већој мери. Не дешава се да се она често манифестује зато што нема увек падавина и онда људи не обрате пажњу на то”, рекао је Совиљ.

Највећа концентрација песка из Сахаре је тренутно у западном Средоземљу где је, каже Совиљ, дошло до депоновања честица, чак и у оним деловима где падавина није било.

Тако се, каже, могу јавити жуте или црвене кише, у зависности од типа честица које се налазе у ваздуху.

Совиљ је рекао да је повољна вест то што ће наредних дана у Србији дувати јак југоисточни ветар тако да неће бити задржавања честица на одређеном простору.

“Повољна вест је што ће у кошавском подручју и у планинским деловима, практично у већем делу Србије наредних дана дувати јак југоисточни ветар”, каже Совиљ.

Може се, додаје, јавити прашина на колима, а у комбинацији са одређеним загађујућим честицама може бити опасна за астматичаре.

Аутор: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *