U SONTI ODRŽAN 83. GROŽĐEBAL

APATIN DRUŠTVO VESTI

Svake godine u septembru u Sonti se održava se groždjebal , a ove godine održan je po 83. put, pa je to i najstarija manifestacija na području apatinske opštine, a kako mnogi govore i medju nasjtarijima u Vojvodini i Srbiji.Na ovoj svečanosti u čast groždja , novog vina i početka jeseni okupio se veliki broj meštana i njihovih gostiju ali i veliki broj kulturno-umetničkih društava, prijatelja Sonte i mesnog Omladinskog kulturno umetničkog društva „Ivo Lola Ribar“ koje ovu manifestaciju organizuje od 1969. godine.Do tada je manifestaciju organizovala mesna omladinska organizacija. I ovoga puta organizovana je izložba ručnih radova,  nastupi foklornih grupa, defile okićenih fijkera i seoskih kola po selu a potom je održano i simbolično venčanje kneza i knjeginje a potom je održan i kulturno umetnički program u seoskom Domu kulture.

grožđebal fijakeri
Da bi neko bio knez ili knjeginja na groždjebalu treba to i zaslužiti, a ove godine tu čast imali su  dvadesetjednogodišnji Dragan Duraković i osamnaestogodišnja Mateja Matin.

grožđebal knez i kneginja pred matičarem-ap
Nakon simboličnog venčanja kneza i knjeginje koje je obavila mesna matičarka i poljubaca „mladenaca“ nastalo je opšte veselje.Igrali su i članovi kulturno umetničkih društava ali i meštani dok su oni stariji samo posmatrali prebirajući po svojim mislima i sećajujući se nekih davnih vremena.
-Nekada je bilo lepše nego sada, jer je bilo više ljudi i svi su bili u narodnim nošnjama.Momci su na konju išli po svoje devojke i onda  svi zajedno idu po mladence.Nekada je bilo i više vinograda, bilo je vina, u svakoj kući su se spremali kolači i piće govori Joza Šokac Šunkin koji je i povorci ove manifestacije učestvovao pre 40 godina a od tada svake godine je posmatrač ali ujedno je i aktivan član folklorne sekcije.
Groždjebal je od nastanka do današnjih dana menjao svoj lik, ali je uvek sadržavao želju za prikazivanjem bogatstva narodnih nošnji i igara ovdašnjih Hrvata-Šokaca, čuvanja tradicije, zahvalnosti za plodove jeseni i zabavu Sonćana.
Kao i svaka tradicija, groždjebal ima svoj početak u prošlosti a sve to pomalo i nestaje ili se menja.Priča kaže da su stanovnici Sonte u prošlosti bili podeljeni na dve grupacije, a prema mestu stanovanja na Valpovčane i Kranjce.Izmedju momaka ovih grupacija postojala je netrpeljivost koja se često završavala tučama, neretko i sa težim povredama. Da bi se to sprečilo, seoski učitelj     Janko Knežević je 1928. godine, predložio da se organizuje manifestacija koja će ličiti na svadbu . U prošlosti je Sonta bila okružena vinogradima.Pokretač groždjebala 1928. godine bilo je Muško pivačko društvo koje je osnovao Janko Knežević učitelj koji je došao iz Hrvatske.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.