ОГРОМНЕ ГУЖВЕ НА ГРАНИЦАМА- ЗА 24 ЧАСА У СРБИЈУ УШЛО 16.000 ЉУДИ

APATIN SERVISNE INFORMACIJE SOMBOR VESTI

Према информацијама Управе граничне полиције, добијеним у 17:30 часова, на Келебији се на улазу чека 45 минута, а на Шиду 60 минута.

На осталим граничним прелазима нема задржавања, као ни на теретним терминалима.

Претежно облачно време у већем делу наше земље, као и могућа појава магле и сумаглице у овим вечерњим сатима, утичу на смањену видљивост и захтевају већу пажњу за воланом.

Према последњим информацијама добијеним од ЈП ” Путеви Србије”, нема задржавања на наплатним рампама.

Становници балканских држава који из земаља западне Европе иду кући за празнике изазвали су у суботу огромне саобраћајне гужве на граничним прелазима, упркос мерама за сузбијање ширења корона вируса којима се покушава обесхрабрити путовање током божићних и новогодишњих празника, преноси АП.

На граничним прелазима између Словеније и Хрватске, као и Мађарске и Србије, су огромне колоне аутомобила, а хиљаде људи су у петак и у суботу чекале да пређу границу.

Многи држављани земаља као што су Турска, Србија, Македонија, наше јужне покрајине КИМ и Босне живе и раде у западној Европи и обично аутомобилима путују кући за празнике, и током зиме и лета, подсећа агенција.

Неке чланице Европске уније, у којима ради велики број миграната, увеле су обавезне тестове на корона вирус и карантин, да би обесхрабриле људе да током празника путују у земље са високом стопом заражених.

У земљама широм Балкана дневно се бележе хиљаде новозаражених, а болнице широм тог региона су пуне. Посете рођака из иностранства обично доводе до већег контакта и породичних окупљања што потенцијално може да убрза ширење корона вируса.

Гужве на граничним прелазима су по свему судећи изазване и одлуком Србије да од понедељка уведе обавезни негативни тест на коронавирус за странце који долазе у земљу. Српски држављани без негативног теста мораће да буду у самоизолацији 10 дана по повратку.

Хрватска државна телевизија “ХРТ” пренела је у суботу да су неки грађани, који се враћају кући за празнике, морали да преноће у аутомобилима.

Један човек, који је путовао из Немачке у Србију, рекао је порталу Индекс да му је требало 15 сати да пређе 15 километара, преноси Глас Америке.

Хрватска такође тражи негативни тест за своје држављане који долазе из иностранства, што успорава контролу на граничним прелазима. ХРТ преноси да су колоне аутомобила на граници Хрватске са Босном и Србијом.

РТС је објавила да су путници чекали најмање четири сата да би ушли у Мађарску, а да је у Србију у протекла 24 сата ушло око 16.000 људи.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *