У СОМБОРУ И ОКОЛИНИ 25.000 ДИМЊАКА НЕМА КО ДА ЧИСТИ

APATIN SOMBOR VESTI ZAPADNOBAČKI OKRUG


БЕЗ ЦУГА 25.000 ОЏАКA

У граду има око 10.000 димњака,а већина је у лошем стању

ФИРМА за чишћење димњака и котлова „Оџачар“ у Сомбору има свега три професионална радника и једина чисте димњаке у граду и околини, што је мало.На подручју града Сомбора има око 25.000 димњака на кућама, од тога у граду око 10.000, а пресостали се налазе у 15 села.Према речима Злаослава Врањеша, директора предузећа и судског вештака, да би се ова услуга обављала по пропису потребно је да фирма која обавља ове услуге има 15 запослених димњачара, али још није донета градска одлука о димњачарској служби.

-Грејна сезона само што није почела, и било би потребно што пре донети ову одлуку како би се увело више реда у овој области, али и обавезали власници димњака да брину о њима-каже Врањеш.

Он додаје да би тек тада „Оџачар“ могао задовољити потребе одржавања димњачарске службе, и наглашава да је већина димњака у веома лошем стању. Због тога прети опсаност од избијања пожара, а тренуто нема ко да контролише у каквом су стању димњаци.

На подручју Сомбора, али и на подручју Апатина, Куле и Оџака нема довољно школоваих димњачара. Овде кажу да они могу да сосообе кадрове за своје потребе и евентуално за потребе других сличних предуезећа.

Због недостатка кадрова и прописа о димњачарској служби прети опсаност да ускоро неће имати ко да обавља димњачарске послове.

-У Сомбору постоји велики проблем са одвођењем димних гасова код већине ложишта јер су направљени мимо прописа, а то угрожава здравље људи- предочава Злаослав Врањеш.

РИЗИК

Сви власници оџака би по правилу требало да обавесте димњачарску службу у каквом су стању њихови димњаци,па да стручне особе то провер,апалују из „Оџачара“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.