АПАТИНСКА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ПАТРИЈАХ ПАВЛЕ, СВЕТАЦ КОЈЕГ СМО ПОЗНАВАЛИ“

APATIN KULTURA SOMBOR VESTI

Поводом десет година од смрти патријарха српског Павла, у Народној библиотеци “Миодраг Борисављевић“ Апатин ће 19. новембра 2019. године од 19,30 часова бити представљена књига “Патријарх Павле, светац којег смо познавали“, аутора Ђорђа Рандеља, једног од најпознатијих новосадских и војвођанских новинара, публициста, књижевника и аутора више од двадесет књига.

После смрти патријарха српског Павла, 44-ог патријарха на трону Светог Саве, Рандељ је написао књигу која је доживела четири издања и недавно је, по заповести новог патријарха српскох Иринеја, преведена и на енглески језик – изашла је уз његов благослов и у издању Патријаршије СПЦ. Данас се та књига може добити у свим црквама и свим епархијама наше СПЦ од Немачке и Аустрије до Америке, Канаде и Аустралије.

Рандељ је био и међу првим војвођанским новинарима који је 1988. године отишао на Косово и Метохију да тамо остане наредне три године како би дочарао тежак, страшан и готово неподношљив живот прогоњених Срба и Црногораца у нашој јужној покрајини. Имао је јединствену прилику да продре и до тадашњег владике Рашко-призренског. Тај владика је касније постао и патријарх српски Господин Павле, једна од најзнаменитијих личности у модерној, сасвременој историји нашег народа. Ђорђе Рандељ му је потом месецима био и саговорник и пратилац, па и, што посебно воли да нагласи, лични шофер по косметским селима и градовима, црквама и манастирима.

Ти њихови сусрети, па можда и пријатељство, ако се може „пријатељевати“ ако је разлика у годинама између њих двојице тачно 40 година, наставило се и у Београду, после децембра 1991. када је владика рашко-призренски Павле изабран за патријарха српског, Рандељ му је био редован гост у Патријаршији, што се све у овој књизи може прочитати.

1 thought on “АПАТИНСКА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ПАТРИЈАХ ПАВЛЕ, СВЕТАЦ КОЈЕГ СМО ПОЗНАВАЛИ“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *