У ПЛАНУ ДА КАМЕРА БУДЕ ДЕО ОСНОВНЕ ОПРЕМЕ САОБРАЋЈЦА

APATIN HRONIKA SOMBOR VESTI

Од 1. септембра саобраћајна полиција, у склопу пилот-пројекта, уводи камере које ће се носити на униформама. Њих ће у почетку имати саобраћајци на ауто-путу кроз Београд и у пресретачима широм земље, а план је да постану део основне опреме саобраћајног полицајца.

Хиљаду динара уместо казне за пребрзу вожњу – таква пракса није била страна српским возачима. Покушаји подмићивања полицајаца ускоро ће бити и снимљени. Осим значке, саобраћајни полицајци ће на униформу качити и камеру.

“Полицијски службеници носиће их на видљивом делу униформе приликом контроле саобраћаја и снимаће комплетну интервенцију. Ове камере бележе цео поступак контроле учесника у саобраћају и уверен сам да ће заштити интегритет полицајаца, али и грађана од евентуалних злоупотреба. По налогу суда моћи ћемо да користимо снимке са ових камера, оног тренутка када пред судом грађанин негира чињење кривичног дела или саобраћајног прекршаја”, навео је министар унутрашњих послова Братислав Гашић.

Карактеристике камера 

  • Камера се качи на униформу, са предње стране, на носач који је постављен на део униформе (јакна, кошуља, мајица…)
  • Две варијанте носача (са магнетом и класично качење на џеп)
  • Камера је израђена од чврстог материјала и отпорна на ударце, без штетних последица по здравље корисника
  • Камера је широкоугаона (угао видљивости 143 степени), уз могућност снимања у HD и Full HD резолуцији;
  • 64 GB интерне меморије;
  • Ради на температури од -20 до +50 степени;
  • Камером може да се забележи аудио и видео-материјал у трајању од 12-14 сати;
  • Када се укључи снимање, камера аутоматски снима аудио и видео.

Снимљени материјал чува се 45 дана, након чега се аутоматизовано брише. Ко ће тим подацима моћи да приступи, дефинисаће протокол у складу са Законом о заштити података о личности.

“Суд и тужилаштво могу да траже да добију снимке и податке, али ће чување података бити код органа који воде поступак. Биће стриктан и ригорозан приступ, знаће се по ЈМБГ-у и лозинки коју ће имати свако ко има приступ ко је обрађивао податке и користио снимке”, истиче начелник Управе саобраћајне полиције Славиша Лакићевић.

САД донирале 60 камера

Првих шездесет камера саобраћајној полицији, обуку и сервере донирале су Сједињене Државе, у којима је примена такве технологије широко распрострањена.

“Партнерство САД са МУП-ом Србије траје деценијама и остајемо веома посвећени томе да радимо са властима у Србији како бисмо били сигурни да ће они допринети бољој безбедности свих средина у Србији и поштовању грађанских права, а ове камере које су саставни део униформи помоћи ће у остварењу тог циља”, рекао је амбасадор САД у Београду Кристофер Хил.

Камере на униформама носе и саобраћајци у 13 европских држава, међу којима су и нама суседне Бугарска, Румунија и Мађарска.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *