U PETAK OTVARANJE IZLOŽBE ĐORĐA MARKOVIĆA

APATIN KULTURA VESTI

U apatinskoj Galeriji „Meander“, u petak 8. avgusta 2014.  godine od 19 časova će biti otvorena izložba grafika i crteža Đorđa Markovića.

„Spakovane mrtve prirode“ je naslov izložbe  crteža i grafika Đorđa Markovića. Izložba je nastala iz serije  grafika u tehnici litografija pod naslovom Probni otisci mrtve prirode koje prikazuju  najlon vrećice  u kojima se nazire sadržaj, kupljene robe iz marketa. U njima se se tek nazire sadržaj, boce, kutije koje  likovno funkcionišu kao  „mrtve prirode“. Umetnik  na ovaj način prikazuje sliku savremenog sveta u kome je životna održivost pojedinca zavisna od ovih „mrtvih priroda“.  Apostrofira na socijalni momenat pojedinca kao i na  njegovu otuđenost i nezainteresovanost na kvalitet kupljene robe. Ove „mrtve prirode“ teško je ponekad razaznati tako da likovno deluju kao amorfna masa izražena u tonskoj gradaciji između crnog i belog. Grafički otsci, iako u tehnici koja omogućava  više otisaka,  multioriginala, izvedeni su u jednom primerku, kao monotipije. Na taj način umetnik dokazuje da u današnjem svetu nepotrebno plasirati i umnožavati originale  jer za to nema  interesa.
Đorđe Marković rođen je 1986. godine u Novom Sadu. Diplomirao grafiku i  odbranio  master rad na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2012. godine. Izlagao u zemlji i inostranstvu  na tridesetak izložbi i do sada priredio pet samostalnih. Živi i radi u Novom Sadu.

Izložba će trajati do 22. avgusta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.