U NEDELJU MEMORIJALNI KONCERT POSVEĆEN LIDIJI JANKOVIĆ

APATIN KULTURA VESTI

U nedelju, 1. aprila, sa početkom u 19 sati i 30 minuta u velikoj sali Opštinskog kulturnog centra će biti održan Memorijalni koncert ,,Lidija”. Koncert je organizovan povodom godišnjice smrti Apatinke Lidije Janković.

– Lidija Janković je žena koja je ostavila dubok trag i pečat, ne samo u horskom pevanju, nego i na nivou društveno političke zajednice opštine Apatin. Osim što je pevala u Gradskom horu ,,Jedinstvo” gotovo od samog njegovog nastanka, bila je i dirigent, i korepetitor, i predsednik hora u nekoliko navrata. Lidija Janković je bila i poznat društveno politički radnik, letopisac, hroničar. Takođe, za svog života je izdala i dve knjige. Osim svega navedenog, veoma je važno dodati i to da je Lidija radila i u muzičkoj školi u Apatinu, u kojoj je svojevremeno bila i direktor. U svakom slučaju, Lidija Janković svakako je bila neko ko zaslužuje da joj na ovaj način odamo počast, rekao je Gojko Rađenović, predsednik Upravnog odbora Gradskog hora ,,Jedinstvo”.

Rađenović je dodao da će se koncert sastojati iz tri dela, odnosno celine, a da će isti početi starogradskom narodnom pesmom ,,Tiho noći”, koju je Lidija neizmerno volela i koju je uvek rado pevala na svim druženjima među članovima hora. Prema rečima Gojka Rađenovića, inicijator predstojećeg koncerta je rođaka pokojne Lidije, gospođa Vini Janković Dozet.
Osim Gradskog hora ,,Jedinstvo” iz Apatina, na Memorijalnom koncertu ,,Lidija” učešće će uzeti i Srpski hor ,,Sveti Serafim Sarovski” iz Zrenjanina, kao i OMŠ ,,Stevan Hristić” iz Apatina. Nastupiće i nekoliko solo izvođača, među kojima i Vasa Stajkić, bariton i prvak opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Ceo koncert će biti, kako saznajemo, akapela, a ulaz je besplatan.