У КУПУСИНИ ОТВОРЕНА СПОРТСКА САЛА ОШ „ЈОЖЕФ АТИЛА“

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA VESTI

У купусинској Основној школи „Јожеф Атила“ јуче је отворена обновљена спортска сала. Вредност инвестиције је преко десет милиона динара. Свечаности преузимања спортске сале присуствовали су представници Владе Мађарске, Покрајинских секретаријата за образовање, Националног Савеза Мађара у Србији, МЗ Купусина као и председница општине Апатин Дубравка Кораћ и њен заменик.

– Школска зграда у Купусини изграђена је 1980-82. године, али спортску салу нисмо никада имали. Покрајински фонд за капитална улагања нам је одобрио средства 2008. године за изградњу спортске хале. Фирма која је требало да уради пројекат је отишла у стечај, а тај се предмет и данас налази на суду. Пре четири године смо донели одлуку да у другом делу школске зграде направимо малу салу. Национални савез нам је помогао да добијемо средства из кабинета премијера Мађарске којима смо обновили кров. За фасаду смо средства добили од Покрајинског секретаријата за образовање, док је средства за двориште обезбедила општина Апатин и оно ће се ових дана почети сређивати. Спортску опрему је поклонио др Золтан Маруша државни секретар за образовање у Влади Мађарске који је наш дугогодишњи пријатељ рекао је Шандор Чикош, директор ОШ „Јожеф Атила“.

– Посредством Националног савета мађарска Влада је донирала инвестицију у вредности од седам милиона динара. Тим средствима потпуно је измењен кров и обновљен санитарни део. Веома смо поносни на урађено и мислимо да село Купусина заслужује то. И ученици, и ова заједница која је пример очувања народних традиција, заједништва и заједничког живљења. Овде човек радо дође и добро се осећа. Ово је и добар пример да ако сви желимо да помогнемо придружиће нам се и мађарска Влада и Министарство у Мађарској а, такође, и Покрајина и општина. Учешћем општине Апатин у решавању проблема дворишта заокружени су сви радови и то је оно што нас чини срећним, каже Јене Хајнал, председник Националног савеза мађарске националне мањине.

Хајнал је додао да су Национални савез и Мађарска Влада помогли и обнову Дома културе у Купусини где је уведено грејање, а у току су и радови на обнови цркве, и нагласио да је Купусини пример заједничког живота у Војводини али и дијаспори, и да ће јој Национални савез радо помоћи и у будуће.

У културно-уметничком програму учествовала су деца купусинске основне школе од првог до четвртог разреда. Основну школу „Јожеф Апатила“ у Купусини тренутно похађа 76 ученика у десет одељења.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *