ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАР НЕНАД ИВАНИШЕВИЋ ПОСЕТИО РОМСКО НАСЕЉЕ

APATIN POLITIKA SOMBOR VESTI

Покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић посетио је данас Ромско насеље у Апатину где је позвао грађане да учествују на конкурсима секретаријата намењеним самозапошљавању, обуци, стручном усавршавању.

– Двадесет година се бавим побољшањем положаја Рома на територији Републике Србије. Искрено верујем да можемо да урадимо много. Ваше Ромско насеље је уређено, добро организовано. У Покрајинској Влади имамо Секретаријат за социјалну политику, део који се бави побољшањем положаја Рома. Преко Секретаријата за привреду и туризам имамо могућност да на конкурсима запошљавамо људе, да помогнемо невладине организације, да вам помогнемо да развијете свој бизнис или га побољшате. У буџету има новца за нове пројекте само треба да конкуришете. Треба основати предузећа и искористити помоћ државе да останемо овде, а не да нам излаз буде одлазак у иностранство. Знам да ничији циљ није да живи од социјалне помоћи, хајде да заједно урадимо да нам свима буде боље, рекао је Ненад Иванишевић, покрајински секретар за привреду и туризам.

Иванишевић је прокоментарисао и стање у привреди и туризму на територији Аутономне покрајине Војводине.

– Туризам у Војводини има одличан потенцијал. Имамо повећање ноћења домаћих гостију преко 30 посто. Егзит је допринео и да ноћење страних гостију буде значајно веће. Драго ми је што је епидемиолошка ситуација дозволила одржавање манифестација при чему се поштују прописане епидемиолошке мере. Војводина има преко 1800 манифестација и нису оне мале или велике, наша идеја је да помогнемо да се све одрже. На основу ребаланса покрајинског буџета добили смо значајна средства да то можемо учинити и 15. септембра ћемо расписати конкурс за подршку манифестацијама које су се одржале на територији АП Војводине и које ће бити организоване до краја године. Очекујемо да нам се јаве туристичке организације али и невладине организације. Пред нама су бројни божићни базари, рекао је Иванишевић.

РАСТ ПРИВРЕДЕ У ВОЈВОДИНИ

– У Војводини је привредна активност повећана, оно што радује је да се на конкурсима траже средства за нове машине и ствари, што значи да привредници напредују у послу. Успели смо да сачувамо скоро 5.000 радних места и запослимо 500 нових људи јер нико није могао да их отпушта ако су корисници наших средстава. Привреди треба помоћи, држава треба да обезбеди законодавни оквир да могу да раде несметано. Привреда у Војводини има тенденцију озбиљног раста, и ми ћемо већ од јануара обезбедити 300-350 милиона динара помоћи у субвенционисању репроматеријала и набавци нове опреме, нагласио је Покрајински секретар за привреду и туризам.

ПРИВРЕДНИ И ТУРИСТИЧКИ ПОТЕНЦИЈАЛ ЗАПАДНОБАЧКОГ ОКРУГА

На питање какво је стање у Апатину и да ли општина има довољан туристички потенцијал, Ненад Иванишевић је одговорио:

– Апатин ове године, такође, има повећање броја гостију. За озбиљан туристички рад град мора имати и већи туристички потенцијал за смештај. Тешко можете организовати долазак веће групе гостију ако немате хотел да прими 100 људи, тј. два аутобуса. Апатин има одличне потенцијале и у разговору са локалном самоуправом смо закључили да места Западнобачког округа треба брендирати као јединствену туристичку понуду. Не треба нудити само један град јер је то за туристе јако мало. Западнобачки округ треба третирати као јединствену гастро и верску туристичку дестинацију и то понудити туристима. Апатин је одлично место за бављење туризмом, али уз понуду околних места обезбедиће да туристи дођу за пуну викенд понуду, или чак неколико дана а не само на један дан, истакао је Иванишевић.

Свој долазак у апатинско Ромско насеље Ненад Иванишевић је искористио и као председник Покрајинског одбора и потпредседник Социјалдемократске партије Србије. ОО СДП Апатин је одржао састанак на којем је за председницу Месног одбора за Ромско насеље изабрана Дијана Обрадовић.

– Трудићу се да укажем на проблеме и потребе ромске популације и да их заједно решавамо. Верујем да ћемо таквим радом бити све бројнији. Радићемо у интересу свих становника Ромског насеља и Апатина, рекла је Дијана Обрадовић, новоизабрана председница Месног одбора и захвалила се на подршци.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *