U ČETVRTAK OBELEŽAVANJE “DANA SEĆANJA NA ŽRTVE NATO AGRESIJE”

APATIN DRUŠTVO VESTI

Organizacija rezervnih vojnih starešina, u saradnji sa Opštinskom upravom, Opštinskim odborom SUBNOR-a, Udruženjem ratnih vojnih invalida i Udruženjem ratnih veterana „Patriotski front“ opštine Apatin, a u povodu „Dana sećanja na žrtve NATO agresije na SR Jugoslaviju“, dana 23.03.2017. godine (četvrtak) sa početkom u 18,00 sati u velikoj sali Skupštine opštine Apatin, organizuje predavanje – tribinu: „Bitka na Košarama“
Bitka na Košarama

Podsećamo, Bitka na Košarama ili Pakao Košara bila je bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije  i pripadnika Oslobodilačke Vojske Kosova, podržavane regularnom Vojskom Republike Albanije  i NATO avijacijom. Bitka se vodila oko graničnog prelaza Raša Košares na granici SR Jugoslavije i Republike Albanije između 9.aprila i 10 juna 1999 godine tokom NATO bombardovanja SRJ.

Cilj napada sa albanske strane bila je kopnena invazija na Kosovo i Metohiju i presecanje komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i Prizrenu. Takođe, još jedan cilj je bio i zauzimanje šireg područja Metohije tokom tog napada. Posle teških borbi VJ uspela je da porazi napadača i spreči njihov ulazak na KiM. Pripadnici OVK uspeli su da zauzmu karaulu Košare zbog artiljerijske podrške Vojske Albanije, podrške NATO avijacije i malog broja vojnika VJ na tome području koji su morali da se povuku, ali su poraženi u njihovom planu kopnene invazije na tom pravcu uprkos podršci koju su imali.
O navedenoj temi govoriće pukovnik Vojske Srbije Duško Šljivančanin, koji je tokom NATO agresije bio  na dužnosti komandanta graničnog bataljona.

Dana 24.03.2017.g. u petak u 10,30 povodom podsećanja na žrtve NATO agresije na SR Jugoslaviju, biće organizovano i otvaranje izložbe fotografija akademskog slikara Milena Čuljića: „Agresija NATO-a,“ u galeriji „Meander“ (Opštinski kulturni centar), a potom od 11,00 sati biće položeni venci na Spomen ploču poginulim u ratovima od 1990-99 godine.