У БАЧКОМ БРЕСТОВЦУ МЛАДИ ИГРАЈУ ФЛОРБОЛ

OSTALI SPORTOVI SOMBOR SPORT SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA
Мало ко је у Бачком Брестовцу код Оџака чуо за флорбол – хокеј на паркету, али нема сумње да ће многи овде пожелети да упознају и заиграју тај млади спорт, захваљујући осведоченом пријатељу села, Италијану Омару дел Рицу Ричију.

Флорбол је дворански екипни спорт који се игра по правилима хокеја на леду, али се играчи не клижу, него трче по терену. Појавио се седамдесетих година у Шведској, а данас је врло популаран и у Данској, Финској, Норвешкој, Естонији, Летонији, Чешкој и Швајцарској. У последњој деценији флорбол се рапидно шири по целој планети те је приметан битан напредак, посебно у Америци, Канади, Јапану, па и у Србији, где је тренутно актуелно шест клубова, а актуелни шампиони су Пирати. Репрезентација Србије је 21. на IFF International Floorball Federation ранг-листи.

УПРАВО је из Швајцарске у фискултурну салу ОШ “Никола Тесла” у Бачком Брестовцу стигла комплетна опрема за флорбол, коју је упутио Омар дел Рицо Ричи. То је једна од најновијих и бројних донација којима је Омар снабдео фискултурне сале и спортске клубове у оџачкој општини.

Италијан Омар је 1996. године први пут дошао у Бачки Брестовац, где живи рођена сестра његове супруге. Ту је врло брзо стекао пријатеље и заволео наше обичаје. У Швајцарској ради као сервисер у фабрици опреме за спортске хале. Његово стручно око одмах је “снимило” незавидно стање у школским фискултурним салама, касније и у спортским клубовима у оџачкој општини, а његово срце је знало шта треба учинити.

– Моја фирма снабдева и одржава 3.000, или 80 одсто спортских сала у Швајцарској, где је рекреација фанатизам. У многим селима нема цркве или кафане, али постоји спортска сала. Услови за вежбање су на највишем нивоу. Пожелео сам да се по том узору унапреде и школске и остале спортске сале и терени у општини Оџаци – рекао нам је Омар.

Срђан Станковић, фудбалер и члан управе брестовачког ФК БСК истиче да је Омар у више наврата поклонио овом, као и истоименом рукометном клубу – лопте, голове, чуњеве и остале реквизите за тренинг. Донирао је лопте, кошеве, мреже, трамболине, рекете за бадминтон и разну другу опрему и у Бачком Грачацу, Оџацима, Лалићу и Српском Милетићу.

– Као село нисмо у могућности да обезбедимо најбоље услове за бављење спортом. Зато смо неизмерно захвални Омару, чија је хуманост заиста несвакидашња – каже председница Савета МЗ Бачки Брестовац Вања Косовац.

ШТА ЋУ НА БАЛКАНУ?

ОМАР има годишње седам недеља одмора, од чега три у јуну и две у септембру проводи у Бачком Брестовцу.

– Долазим ту да се одморим и дружим. Питају ме Швајцарци шта ћу на Балкану, а ја одговарам да би требало и они да дођу и гледају својим очима, а не на ТВ – каже Омар, који савршено говори српски.

Зоран Рајић/ Новости

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *