U APATINU USKORO DVE NOVE KAPITALNE INVESTICIJE

APATIN EKONOMIJA VESTI

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić i predsednik apatinske opštine, dr Živorad Smiljanić, dogovorili su juče izgradnju dve kapitalne investicije – luke i bescarinske zone u Apatinu uz koje bi ta opština mogla da postane jedna od najznačajnijih rečnih destinacija u regionu.

Opština je do sada iz sopstvenih sredstava investirala oko četiri miliona evra u izgradnju marine, a što predstavlja samo deo projekta kojim je predviđeno da se u gradu izgrade luka i bescarinska zona.

Dr Živorad Smiljanić rekao je da svi neophodni uslovi za investiciju postoje, dobijena je saglasnost Komisije za javno – privatno partnerstvo, a procedura će uskoro biti završena na jednoj od narednih sednica Vlade Srbije.

Dr Smiljanić istakao je da italijanska tekstilna firma za proizvodnju donjeg veša, Fleš, želi da investira 30 milona evra i zaposli više od 300 ljudi, a to ulaganje je preduslov da se realizuje ideja o uspostavljanju bescarinske zone.

– Kada dobijemo saglasnost vladine komisije raspisaćemo međunarodni tender. Imamo dovoljan broj potencijalnih ulagača za pomenute projekte, a nameravamo da se u narednom periodu aktivno pozabavimo i čišćenjem Dunava – kazao je dr Smiljanić, a prenosi “Tanjug”.

Mrkonjić je istako da je apatinska opština primer kako se na najefikasniji način prepoznaju razvojne šanse.

– Apatin i aktivnosti ljudi iz ovog grada vrlo dobro se uklapaju u koncepciju razvoja i iskorišćenosti vodenog potencijala, koji je definisan razvojnim Master planom Srbije i projektom “Dunavska strategija” – kazao je ministar.

On je dodao da je Srbija jedan od lidera u tom velikom i značajnom projektu i da svakodnevno veoma dobro realizuje sve opsežne aktivnosti u toj oblasti.

U narednih nekoliko meseci Dunav će u apatinskoj opštini promeniti izgled priobalja, poboljšati protok robe i kapitala, kapitalizovati iskorišćenost moderne marine i značajno uticati na privredni i turistički razvoj ovog dela Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *