U APATINU PRVI DO ČASNOG KRSTA STIGAO BOJAN OŽEGOVIĆ

APATIN DRUŠTVO VESTI

U organizaciji Turističke organizacije Apatina i Društva srpskih domaćina danas je na apatinskoj Marini po četvrti put održano plivanje za Časni krst. Ove godine je plivao 21 učesnik, a za razliku od prošle kada zbog leda nije moglo da se pliva, ovaj put su učesnici isplivali simbolična 33 metra.

Najstarijii učesnik Bogojavljenskog plivanja bio je Jovan Radaković (1958), dok je najmlađi plivač bio Veljko Obradović (2000), koji po izlasku iz vode izneo svoje utiske.

Do Časnog krst ove godine prvi je doplivao Bojan Ožegović, koji se zahvalio okupljenim građanima na podršci.

Pored njih, hrabrost ulaskom u vodu koja je danas bila samo 4 stepena su dokazali još i Milan Vukša, Slaviša Delić, Aleksandar Jovanović, Predrag Cvetićanin, Stefan Ožegović, Nikola Mihailović, Bojan Ožegović, Miloš Njegovan, Danko Kustor, Mirko Bursać, Boro Ćeran, Željko Vlatković, Dragan Milićević, Milan Škorić, Jovan Radaković, Zoran Mihailović, Srđan Horti Nenad Đonlić, Đuro Medić i Jovica Jeličić.

Okupljenim građanima i učesnicima se obratio Radivoj Sekulić, predsednik Društva srpskih domaćina Apatin:

U muzičkom delu programa nastupila je etno grupa „Etna“.

Manifestacija pod nazivom Plivanje za Časni krst se održava na Bogojavljenje, 19. januara, veliki hrišćanski praznik kada je po jevanđelju Isus Hrist kršten na reci Jordan, a krstio ga je Jovan Svetitelj.

Na Bogojavljenje su prema hrišćanskom verovanju sve vode svete i otuda u našem narodu tradicija da se tog dana ulazi u vodu da bi se dobila Božija blagodet. U različitim krajevima postoje i različiti običaji. Ipak, svi koji taj dan uđu u vodu dobijaju blagodet i simbolični su pobednici.