У АПАТИНУ ПОЧЕО СА РАДОМ САВЕТ ЗА МЛАДЕ

APATIN DRUŠTVO VESTI

У просторијама конференцијске сале апатинског Центра за социјални рад, јуче 18. новембра 2020. године је одржан први састанак Савета за младе општине Апатин. Крајем претходне године Општинско веће је на иницијативу грађана донело одлуку о формирању Савета за младе, али због пандемије и других техничких изазова чланови се од тада нису уживо састали.

Савет за младе је радно тело које учествује у изради и спровођењу локалне омладинске политике, доноси планове и одлуке који се тичу младих, иницира пројекте и сарадње које се тичу младих и бави се многим другим активностима дефинисаним Статутом општине. Њега подједнако чине млади и запослени у инситуцијама и организацијама које се баве младима на локалу.

Савет чини једанаест чланова а представници институција су Милка Баста, психолог у Центру за социјални рад која је и председница Савета, Радован Ђукић, заменик председнице општине и Наташа Ћурчић испред локалне самоуправе, Милан Дражић, директор Гимназије и стручне школе „Никола Тесла“, Марија Рапаић, специјални педагог у ОШ „Жарко Зрењанин“. Из редова удружења у Савету су Никола Добријевић, омладински радник ЦЕКОС-а и председница сонћанских мажореткиња Маја Крстин. У савету су још и четири младе особе из сваког села у општини и то: Дајана Никшић из Пригревице, Јелена Шегрт из Сонте, Рамон Радочај из Свилојева и Хенриета Ходовањ из Купусине.

На првом састанку се разговарало о текућим изазовима када су у питању млади у Апатину. Констатовано је да је Апатину до сада недостајао континуитет у развијању омладинске политике и да је потребан заједнички рад свих укључених актера, како би се направиле промене.

Важна тачка дневног реда је био и Локални акциони план за младе који је донет 2015. године на период од пет година и који сада истиче. Присутни су се сложили да је следећи важан корак доношење новог ЛАП-а за младе, а потом на основу њега и реализација предвиђених активности и мобилизација свих могућих ресурса које Апатин има, како би се створиле боље прилике за младе.

Следећи састанак ће бити одржан за месец дана, када ће бити одређени даљи кораци које је потребно спровести.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.