У АПАТИНУ ОДРЖАНО БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА “ЧАСНИ КРСТ”, НАЈБРЖИ ЛАЗАР СТОЈАКОВИЋ (Фото)

APATIN DRUŠTVO VESTI

На плажи код ресторана „Плава ружа“ у Апатину данас је одржано пливање за „Часни крст“, традиционални догађај који су ове године организовали Локална самоуправа, Туристичка организаија и Спортски савез Општине Апатин. Укупно 15 пријављених учесника је у рукавцу Дунава до крста пливало симболична 33 метра, а у тренутку одржавања манифестације температура ваздуха била око 5 степени, колико је била и температура воде.

Пливачи су као и ранијих година, пре манифестације присуствовати Литургији у храму Сабор Светих Апостола, а сам догађај је почео интонирањем химне Републике Србије “Боже правде”.

Ове године најбржи је био Лазар Стојаковић, Апатинац рођен 2004. године, који је изнео “Часни крст” из воде.

-Први пут учествујем на Богојављенском пливању, али већ неко време са другарима на Божић долазим на плажу како би тог дана пливали. То је већ прерасло у неку нашу традицију, а може се рећи да је уједно и припрема за пливање за “Часни крст”. Иначе сам спортиста, браним у Фудбалском клубу “Младост” из Апатина. Данас је било хладно, али издржали смо, а родитељи ме подржавају у свему што радим па и у овоме и сигурно су поносни на ово што сам учинио данас, закључио је Лазар.

Најмлађи учесник овогодишњег Богојављенског пливања у Апатину је Младен Вејин (2006. годиште), а најстарији Мирко Бурсаћ (1976. годиште). Поред њих, данас су пливали и Данило Жужић, Огњен Волић, Душко Радаковић, Андрија Ђукић, Бојан Ожеговић, Владимир Марковић, Немања Стојшић, Никодије Радоњић, Бошко Бановић, Божо Медић и Драган Узелац.

Испред Локалне самоуправе догађају је присуствовала председница општине Апатин, Дубравка Кораћ и њен заменик, Радован Ђукић. Председница је честитала свим учесницима који су се одважили да по овако хладном времену уђу у воду.

-Пре свега драго ми је што је обновљена традиција, јер претходне две године нисмо имали ову манифестацију и желим да честитам свим учесницима, јер заиста по овако хладном времену ући у ову хладну воду није ни мало лако и зато су сви они победници. Драго ми је што се и општина Апатин придружила свим другим Локалним самоуправама у Србији које негују и одржавају ову традицију. Заиста се надам да ће овај догађај у организацији Туристичке организације Апатин у будућности постати традиционалан, као и све друге многобројне манифестације које организујемо током године, закључила је Дубравка Кораћ.

Организатори су за све који су данас били на апатинској плажи, припремили кувано вино и чај. За све учеснике манифестације је организован ручак, а Радован Ђукић, заменик председнице општине Апатин се захвалио свима који су учествовали у организацији Богојављенског пливања.

-Изузетно ми је драго што је најбржи био Лазар Стојаковић, дете које је из једне часне породице и као оног ко је изнео “Часни крст” из воде смо га испред Локалне самоуправе наградили пригодним поклонима. Желим да се захвалим свима који су учествовали у организацији догађаја, али и људима добре воље који су помогли да целокупна данашња манифестација изгледа овако како јесте. Надамо се да ће се у будућности овај догађај само обогаћивати и да ће бити све више учесника, рекао је Ђукић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *