У АПАТИНУ ОДРЖАНА ТРИБИНА – ЗАУСТАВИМО СТРАДАЊЕ ДИВЉИХ ПТИЦА

APATIN DRUŠTVO VESTI

У организацији Друштва за заштиту и проучавање птица Србије а под покровитељством Министарства за заштиту животне средине данас је у апатинској Марини одржана трибина под називом “Стоп тровању птица грабљивица – безбедан живот за птице и људе”.

Трибину је водила представница Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, биолог Милица Мишковић.

– Ове године у сарадњи са Министарством за заштиту животне средине спроводимо пројекат под називом Стоп тровању птица грабљивица – безбедан живот за птице и људе, са намером да  сакупимо податке о стопи тровања односно величини овог проблема који се дешава у Србији, поручила је Мишковићева.

Према њеним речима  поред прикупљања података, удружење намерава да радом са људима на терену и локалним заједницама подигне еколошку свест о величини овог проблема.
-Идентификована су три жаришта, односно проблема на територији Војводине. Једно од њих је и апатинска општина , односно место Свилојево те Вршац и Чока. То су места у којима су се дешавала тровања птица грабљивица, односно масовна страдања птица и других животиња, закључује она.

Пројектом је предвиђено одржавање радионица на терену, дистрибуција постера и материјала у селима. -Покушаћемо доћи што већег броја људи, поручили су заштитари  и упутили позив грађанима да избегавају употребу инсектицида Фурадана, као и средстава за дератизацију на пољопривредним површинама који су законом забрањени а који  су у већини случајева одговорни за случајеве масовног тровања птица грабљивица.

Закључак данашњег предавања је да је једино решење проблема тровања птица, повећан број пријава које би довеле до судских пресуда или новчаних и затворских казни за почионице како не би поновили ова кривична дела. Трибини су присуствовали представници ловачких удружења, представници власти, Месних заједница, друштава која се баве екологијом и заштитом животне средине те очувањем и заштитом птица.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *