У АПАТИНУ ОДРЖАН МИНИ САЈАМ СОЦИЈАЛНОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА

APATIN DRUŠTVO VESTI

На апатинској главној улици данас је одржан мини сајам социјалног предузетништва, који је организовало Удружење грађана “Бреза”. Подршку овој манифестацији која је била продајног карактера пружиле су организације јавног и цивилног сектора, које сарађују са удружењем грађана “Бреза” и општином Апатин, који су главни актери пројекта. На сајму предузетништва су поред чланова овог удружења учествовали и представници Дома за инвалидна лица из Београда, Удружења МНРО Оџаци и “Мали принц” из Апатина, као и апатински Дом за старе. Душко Бурсаћ, психолог и директор УГ “Бреза” је објаснио да је данашња манифестација у ствари, финални догађај пројекта који се тиче подизања свести о социјалном предузетништву особа са инвалидитетом.

-Ми покушавамо становништву и јавном мњењу, не само Апатина већ и шире, да прикажемо креативне и стваралачке способности особа са инвалидитетом и настојимо да постигнемо већи проценат њихове запошљавости, јер у Србији је трнутно тај постотак свега 6%, што је далеко испод Европског просека. Желимо да покажемао да особе са инвалидитетом могу и знају да произведу врло квалитетне и употребљиве ствари, које могу да пронађу пут до крајњег купца. Ово је уствари промоција радних и стваралачких способности ОСИ, са крајњим циљем да се закон о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом, који је добар али се недовољно примењује у пракси, стави више у функцију. На овај начин ми уствари апелујемо на све предузетнике, посебно на мала и средња предузећа да запосле бар једну особу са инвалидитетом, а то ће им се вишеструко исплатити. Особе са инвалидитетом имају врло висок ниво радне етике и врло су дисциплиновани радници, па зато ми на овај начин покушавамо да јавности, а посебно послодавцима то директно и ставимо до знања, рекао је Бурсаћ.

Данашњем догађају у Апатину је присуствовала и Душанка Голубовић, државни секретар у Министарству за рад, борачка и социјална питања.

-Наши утисци су веома позитивни, пре свега с обзиром на иницијативу коју су дали како сама општина Апатин, тако и УГ “Бреза”, да у фокус стави једну и за наше министарство важну тему социјалног предузетништва, те како да рањиве категорије становништва међу којима су свакако и особе са инвалидитетом, више укључимо у заједницу, како у циљу остваривања општег интереса, тако и у циљу постизања већих бенифита у њиховом личном животу. У том смислу, за нас јесте свакако веома значајно што смо након више од деценије рада на изради закона, коначно добили и правни оквир за социјално предузетништво. Наравно, у томе је и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања дало свој допринос и након усвајања на Влади, овај закон је у фебруару усвојен у Народној скупштини Републике Србије и сада очекујемо његову адекватну примену. Зато је и данас овај сајам сјајна прилика да се и други, пре свега послодавци, увере у то да социјлно предузетништво треба да има своју перспективу и значај у свакој заједници. Зато велико хвала организаторима који су данас ову нашу заједничку тему подигли на ниво видљивости, и овом манифестацијом сигурно афирмативно деловали на све грађане и послодавце у Апатину, изјавила је Душанка Голубовић.

Учесници ове манифестације су Апатинцима понудили различите употребне предмете (шоље, магнете, подметаче) које израђују на радионицама техникама сублимације.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.