ПОЧЕЛО ОЦЕЊИВАЊЕ РАKИЈА У АПАТИНУ – ЗА МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ПРИСТИГЛО 520 УЗОРАKА

APATIN EKONOMIJA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI

Данас је у Апатину почело оцењивање узорака ракија пристиглих на други међународни фестивал ракија “Горње Подунавље” који ће бити одржан 18. јуна на међународној марини у Апатину.

Пристигло је 520 узорака, а оцењивачи су др Нинослав Никићевић професор са пољопривредног факултета у Земуну, један од највећих познавалаца прављења домаће воћне ракије, дугогодишњи председник Фестивала на Новосадском сајму и већине великих ракијских фестивала у Србији и региону, затим др Нермина Спахо, професорка са Пољопривредно-прехрамбеног факултета Универзитета у Сарајеву и господин Јожеф Мутх, међународни оцењивач квалитета ракија, стручни консултант и сарадник у дестилерији Баја из Мађарске, каже Перо Хорти испред Удружења произвођача и љубитеља воћних ракија “Чувари традиције” из Апатина.

Ова комисија ће наредне две недеље обављати оцењивање узорака у категоријама млада шљивовица до 1 године старости, шљивовица од 1 до 3 године старости и преко 3 године старости, лозовача, комовица, кајсија, дуња, крушка, јабука, калвадос, ликери и остале ракије у које спадају све врсте воћних ракија и специјалне ракије од вишње, трешње, брескве, дуда, траварице, вињак итд. Да оцене боју, бистрину, типичност, мирис и укус свих 520 узорака, комисији ће бити потребно две недеље. Међу пријављеним узорцима највише је шљивовица, ракија од дуње и кајсије, лозовача, јабуковача и калвадоса. Међу такмичарима предњаче домаћи, српски произвођачи, са територије општине Апатин пријављено је 50 ракија, а из иностранства највише узорака на предстојећи фестивал послале су дестилерије из Мађарске.

-Већина узорака је стигла из Србије, из Мађарске 54 , Македоније 27, Бугарске четири, Румуније шест, Црне Горе пет, Босне и Херцеговине 26, Хрватске 22 и Словеније 17 узорака, каже председник удружење Жељко Влатковић. У односу на прошлогодишњи фестивал број пријављених узорака је увећан за 60.

-Знатно већи број него претходне године, и међу њима има заиста свих врста ракија. Из Мађарске је пријављен узорак ракије направљене од пива, то до сада нисмо имали, открива Влатковић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.