U APATINU OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA

APATIN DRUŠTVO VESTI

Povodom 01. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba, Dom za stare i penzionere Apatin zajedno sa Centrom za socijalni rad, Domom zdravlja i Crvenim krstom Apatin, na prostoru ispred Maksija organizovao je „Mini sajam“ na kom su starijim sugrađanima prezentovane usluge koje ove ustanove pružaju, primere dobre prakse, kao i planirane aktivnosti za unapređenje brige o starima.

– Povodom Međunarodnog dana starijih osoba mi smo, zajedno sa našim partnerima na lokalnom nivou, organizovali ovaj ,,Mini sajam“, a na kom ćemo prezentovati ono što rade naši korisnici u okviru radno okupacione terapije. U toku oktobra meseca u našoj ustanovi će biti organizovano niz aktivnosti koje će biti posvećene upravo Međunarodnom danu starijih osoba. Time želimo da im pokažemo da su oni i dalje aktivni učesnici društva, rekla je Žarka Crnobrnja, rukovodilac službi Doma za stare i penzionere Apatin.

Nikolina Sučević, vd direktora Centra za socijalni rad Apatin ne krije zadovoljstvo što je i ova ustanova uzela učešće u obeležavanju Međunarodnog dana starijih osoba, zajedno sa ostalim pružaocima usluga u lokalnoj zajednici.
– Centar za socijalni rad danas se predstavlja na ovom sajmu uslugama koje pruža našim ostarelim sugrađanima ili osobama kojima je zbog bolesti ili nekih drugih stanja potrebna tuđa pomoć i nega. Posetiocima ,,Mini sajma“ predstavili smo neke od ponuda koje Centar pruža našim korisnicima iz te kategorije, a to su pomoć u kući, mogućnost za ostvarivanje prava na dodatak za negu i pomoć drugog lica koje se ostvaruje u našoj ustanovi. Takođe, naš Centar je i uputni centar za smeštaj u Domu, odnosno i druge ustanove socijalne zaštite, rekla je Sučevićeva.

Sekretar Crvenog krsta Apatin, Tijana Bojandić, istakla je kako oni već godinama unazad obeležavaju Međunarodni dan starijih osoba. Osim što imaju različite aktivnosti namenjene starijim sugrađanima, najčešći načini na koji im pomažu, a ovo se odnosi na one koji spadaju u kategoriju siromašnih, su dodela paketa hrane i higijene, obilazak starijih lica, deljenje polovne garderobe i obuće, čime pokušavaju da im ublaže samoću i siromaštvo.

Dr Nevena Ćuk, ispred Doma zdravlja Apatin, rekla je da o zdravlju starijih osoba u našoj opštini prvenstveno brine patronažna služba i služba kućnog lečenja i zdravstvene nege.

Svi posetioci ,,Mini sajma“ u Apatinu mogli su besplatno izmeriti pritisak i nivo šećera u krvi.

Međunarodni dan starih osoba, Apatin 2017 (5) Međunarodni dan starih osoba, Apatin 2017 (1) Međunarodni dan starih osoba, Apatin 2017 (4) Međunarodni dan starih osoba, Apatin 2017 (3) Međunarodni dan starih osoba, Apatin 2017 (2)