U APATINU OBELEŽEN DAN POBEDE

APATIN DRUŠTVO IZBOR IZ ŠTAMPE POLITIKA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI
Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, 9. maja, SUBNOR opštine Apatin organizovao je tradicionalno polaganje venaca na spomen-obeležja palim borcima NOR, žrtvama fašizma rata 1941-1945. godine, borcima Crvene armije i poginulim borcima rata 1990-1999. godine, kao i na biste narodnih heroja, koji su svojim primerima herojstva položili živote na oltar otadžbine.
Predsednik SUBNOR opštine Apatin, Stevo Drača, održao je nadahnut govor pred prvoborcima i borcima NOR-a, borcima rata 1990-1999. godine, potomcima učesnika NOR, poštovaocima i članovima SUBNOR, članovima porodica i rodbine poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, rezervnim vojnim starešinama i okupljenim građanima.
– Kapitulacija nacističke Nemačke potpisana je u Berlinu u prvim minutama 9. maja 1945. godine. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa još nekoliko dana pružali otpor. Taj otpor je u Jugoslaviji trajao do 15. maja. U ratu koji je počeo 1939. godine učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika, a poginulo je oko 60 miliona ljudi, dok ih je, kako se procenjuje, 35 miliona bilo ranjeno. Na prostoru bivše Jugoslavije ubijeno je oko 1,7 miliona ljudi i dece – rekao je, između ostalog, Drača.
Obeležavanju ovog istorijskog datuma prisustvovao je predstavnik Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije u Srbiji, Aleksandar Lesin, koji je položio cveće na spomenik palim crvenoarmejcima.
Na spomenik, spomen-ploče i biste narodnih heroja vence su položile brojne delegacije: Opštine i Skupštine opštine Apatin, SUBNOR opštine Apatin i mesnog udruženja SUBNOR, Prvog centra za obuku Vojske Srbije iz Sombora, Organizacije rezervnih vojnih starešina, Udruženja penzionisanih vojnih lica, Udruženja ratnih veterana “Patriotski front”, delegacija Saveta socijalističke omladine opštine Apatin, kao i članovi porodica poginulih boraca.
Venci su položeni i na spomen-obeležja u Kupusini i Sonti, a sutra, 10. maja, biće položeni i na spomen-obeležje na prigrevačkom Trgu heroja, u sklopu programa “Majskih svečanosti”, kao i u Svilojevu.
Datum kada je nacistička Nemačka kapitulirala obeležen je velikim brojem drugih manifestacija. U Moskvi je održana vojna parada posvećena 70. godišnjici pobede nad fašizmom, najveća u istoriji Rusije, a na Crvenom trgu, u grandioznoj vojnoj paradi, su prodefilovali i pripadnici Garde Vojske Srbije.
Proslava dana Pobede, 9 maj 2015 Proslava dana Pobede, 9 maj 2015 Proslava dana Pobede, 9 maj 2015 Proslava dana Pobede, 9 maj 2015