U APATINU JEFTINI KVADRATI, A MANJAK STANOVA ZA IZDAVANJE

APATIN EKONOMIJA VESTI

Poslednjih meseci mnogi naši sugrađani naišli su na problem pri traženju stana za iznajmljivanje. Godinama unazad nije bila ovako velika potražnja, a mala ponuda. Najtraženiji stanovi su dvosobni, oni namešteni. Trenutno ih je veoma malo u  ponudi, a kako saznajemo na apatinskom tržištu nekretnina se nalazi više od 50 novoizgrađenih stambenih jedinica.

Cena iznajmljivanja ovakvog stana se kreće od 100 do čak 150 evra mesečno. Loša ekonomska situacija je učinila da većina građana mora da se odluči na podstanarski život, a stanodavci se sve ređe odlučuju da iznajme stan. Uglavnom zbog visokih troškova opremanja ali i loših iskustava koje su imali sa stanarima. Apatinac R. M. je godinama iznajmljivao dvosoban, polunamešten stan:

-Dogodilo se i to ne jednom da podstanari naprave ogromne račune za režije, izađu iz stana, a da nisu pokrili dug, niti ispoštovali osnovne uslove iznajmljivanja. Neka stoji prazan dok ga ne prodam, manji su mi troškovi, rekao je za naš sajt R. M.

Oni koji su boljeg imovinskog stanja i mogu sebi da priušte kupovinu stana ili kuće, za kvadratni metar stambenog prostora u Apatinu novije gradnje moraće da izdvoje od 450-680 evra. U cenu je uračunat i PDV (10%). Cena kvadrata u stambenim objektima starije gradnje, u Bloku 112- popularnim “Esovima”,  kreće se od 400-450 evra, bez PDV-a.

Kada je u pitanju kupovina nekretnina  u Apatinu,  kupci se uglavnom odlučuju za stan mada je cena kuća daleko povoljnija.

Stare kuće u Apatinu,  zidane čerpićem moguće je kupiti za 10 000 evra do 15 000 evra, one uglavnom nisu pogodne za stanovanje, pa se kupci ovih objekata odlučuju u startu za njihovo rušenje i izgradnju novog objekta. Kupovinom starih kuća koje imaju sve priključke, kupci ne moraju da prolaze dugotrajnu proceduru građevinskih dozvola oko pribavljanja brojnih saglasnosti, za vodu, struju ili gas. Još jedna od pogodnosti kod kupovine trošnih nekretnina za rušenje su troškovi komunalnog opremanja, u tom slučaju oni se prebijaju sa postojeće na planiranu kvadraturu objekta.

Za kuću zidanu ciglom, održavanu, odnosno renoviranu sa kompletnim ekonomskim dvorištem i komunalno opremljenu potrebno je izdvojiti i do 30 000 evra. Ove nekretnine su najtraženije u našem gradu, a delom su za ovo odgovorne i prosečne plate kupaca koji se stambenim kreditom zadužuju za njihovu kupovinu. Ovaj iznos je veoma čest, jer zahtev za stambeni kredit u većini slučajeva podnose supružnici sa prosečnim primanjima a oni čine najveću grupu potencijalnih kupaca.

U ponudi se nalaze i nekretnine, kvalitetne gradnje, zidane u više nivoa, dobro izolovane i komunalno opremljene. Cena ovakve kuće sa preko 150 metara kvadratnih, koja je termo izolovana, opremljena PVC stolarijom, drvenim podnim oblogama- parketima, centralnim grejanjem i novijim sanitarnim čvorovima kreće se od 30 000- 50 000 hiljada evra, a u pojedinim slučajevima vlasnici ovakvih nekretnina za njih traže i šestocifren iznos. Ovakve kupoprodaje su retke, a kao kupci se javljaju lica koja žive i rade u inostranstvu.

NOVI SAD

Ukoliko uporedimo cene kvadrata u Apatinu sa onima u Novom Sadu, inače omiljenim odredištem brojnih Apatinaca, stanovi u našem gradu su u ovom momentu daleko povoljniji.

U Novom Sadu, centar, Grbavica, Podbara, Spens, za stan u novogradnji po kvadratnom metru je potrebno izdvojiti od 1000 do 1200 evra. Cena kvadrata kod investitora je od 1300 do 1500 evra sa povratom PDV-a.

Situacija je nešto povoljnija na Staroj detelinari ili Novom naselju gde za kvadratni metar morate izdvojiti od 700 do 850 evra, ali su to uglavnom stanovi sa dodatnim ulaganjem. Za manji stan, garsonjeru, jednosoban, dvosoban, na boljim lokacijama u Novom Sadu cene su znatno više, jer je slabija ponuda, a velika potražnja, kako saznajemo. Na periferiji se cene za ovakve stanove nisu menjale.

Zgrade Apatin, Blok 112, Apatin 2017 Zgrade Apatin, Blok 112, Apatin 2017 Zgrade Apatin, Blok 112, Apatin 2017 Zgrade Apatin, Blok 112, Apatin 2017 Zgrade Apatin, Blok 112, Apatin 2017 Zgrade Apatin, Blok 112, Apatin 2017 Zgrade Apatin, Blok 112, Apatin 2017 Zgrade Apatin, Blok 112, Apatin 2017 Zgrada Srpskih Vladara, Apatin 2017