У АПАТИНСКОМ ДОМУ КУЛТУРЕ ОДИГРАНА ЈЕ ПРЕДСТАВА „ЈЕДРЕЊАК У КУКУРУЗУ“ ПО ИСТОИМЕНОМ РОМАНУ ЗЛАТКА ВАСИЋА

APATIN KULTURA VESTI

Протекле суботе, у Великој сали апатинског Дома културе, приказана је представа за децу под називом “Једрењак у кукурузу”, која је настала по истоименом роману Апатинца, Златка Васића.

Златко Васић је рођен 1973. године у Апатину. Дуги низ година радио је у Културном центру Апатин, на месту уредника књижевног програма. Пише поезију и прозу за децу и одрасле. Своје радове је објавио у преко четрдесет књижевних часописа, новина, зборника и билтена. Од 2012. године седамдесет његових прича за децу прочитано је у емисији “Добро јутро, децо” Радио Београда 1. Добио је бројне награде, међу којима су најзначајније прва награда на 30. Фестивалу југословенске поезије младих у Врбасу, прва награда на Фестивалу поезије младих “Вукови ластари”, као и прва награда на конкурсу за кратку причу емисије “Добро јутро, децо” Радио Београда 1. Објавио је две збирке песама (“Ужаснути хор” и “Вечера са женом која губи моје ствари”), роман “Војска облака и соли”, као и романe за децу “Чудесно путовање”, “Шумски дерби” и “Једрењак у кукурузу”.

Пре самог почетка представе, присутне малишане и њихове родитеље поздравио је испред Културног центра Душан Гладић.

-Данас ћемо гледати представу „Једрењак у кукурузу“, а коју је написао наш суграђанин и драги колега Златко Васић. Глуме наши другари Цветин и Ружица.Видим да ви стално долазите у позориште, а онда знате и како треба да се понаша у позоришту, хвала вам, растите, будите добри и уживајте у представи, Гладић је на себи својствен начин, завршио обраћање најмлађим Апатинцима, који су га поздравили аплаузом, нестрпљиво очекујући да глумци изађу на сцену.

Пред очима апатинских малишана одвијала се маштовита прича, настала из пера нашег суграђанина Васића, а у жанру едукативне комедије за децу, комбинација лутка-глумац.

Чувени гусарски капетан Немилосрдни Макса, страх и трепет седам мора и два океана, оставио је Добрици у наслеђе свој једрењак “Морско прасе”. Али, уместо једрењака, дружина је у Луци затекла страшну истину – “Морско прасе” је отето! Изгледа да је Добрица, поред једрењака, од дедa Максе наследио и страшног непријатеља – Грозоморног Божидара. У оквиру адаптације и драматизације овог романа “Театрило” је додао још два лика: гусаре, капетана Тртицу и његовог помоћника Коленицу.

Представа, чија је порука да је најважније одржати реч, по свему судећи ће дуго остати у сећању апатинских малишана.

Желимо им да никада не забораве шта су једног суботњег јутра научили, а Златку још много, много написаних књига за децу. Дивних књига.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *