TROVANJE ORLOVA NASTAVLJENO – INTERVENCIJA POLICIJE I TUŽILAŠTVA NEOPHODNA

APATIN HRONIKA SRBIJA VESTI VOJVODINA

U ataru sela Svilojevo, u apatinskoj opštini, ponovo su nađena uginula tri odrasle jedinke orla belorepana, pre predhodnih četiri koji su stradali od trovanja. Na lice mesta je izašla pokrajinska inspektorka za zaštitu životne sredine, veterinarski inspektor, predstavnik pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, policija, kao i lokalni meštani i lovci koji su zapazili i prijavili uginulatri  nova orla belorepana. Ovo je nastavak niza trovanja belorepana koji je nastao kao posledica svesnog trovanja šakala, a pokrenut je još krajem januara i brojka otrovanih orlova  je zastala na 9, a bojimo se da će ta cifra preći na dvocifren broj. Ovim je ozbiljno ugrožena populacija retkih i strogo zaštićenih orlova belorepana.

-Apelujemo da se prestane sa trovanjem šakala, jer se na taj način ugrožavaju i strogo zaštićene vrste ptica kao što su orlovi belorepani. Nadamo se da će se naći počinioc ovog zlodela koji je izazvao namerno uginuće ptica.Toksiloška analiza iz Beograda od trovanju četiri belorepana još nije stigla. Nepogrešvo znamo da je u pitanju trovanje-kaže ornitolog Marko Tucakov, iz Zavoda za zaštitu prirode Novi Sad, dodajući da je jedan orao prstenovan u Mađarskoj, i da postoji obaveza Srbije da ih registruje.

-Očekivali smo da posle prvog trovanja četiri  orla regauje policija i tuižilaštvo što se nije desilo. Želja Srbije je da se na najkvalitetniji način uključi u međunarodne norme zaštite prirode-,navodi Tucakov, objašnjavajući da se velika količina novca “spiska” u zaštitu prirode bez nekih rezultata.

Trovanje belorepana Apatin, www.radiodunav.com Trovanje belorepana Apatin, www.radiodunav.com Trovanje belorepana Apatin, www.radiodunav.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *